RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
23 aug
Al 20 weken zwanger!

Bij 20 weken zwanger zie je er al echt zwanger uit! Via de placenta krijgt je kind zuurstof, glucose en andere bouwstoffen om te groeien. De placenta oftewel de moederkoek is van cruciaal belang. Deze zorgt ervoor dat jouw bloed wordt gefilterd door de tussengelegen open ruimtes in de placenta. Bouwstoffen kunnen door het filter heen en komen direct bij de baby terecht. Op dezelfde manier worden afvalstoffen van de baby naar de moeder gebracht. Het is belangrijk om te weten dat ook schadelijke stoffen zoals medicijnen door het filter kunnen. De nieren en de oorschelp zijn in deze week volledig ontwikkeld. Hoe ontwikkeld het kind zich verder en wat is van belang voor de moeder in week 20 van de zwangerschap? Dat lees je hieronder.

Informatie over je baby bij 20 weken zwanger:

Het kind groeit heel hard. De baby beweegt, je hebt dit al gevoeld of je gaat het binnenkort merken. Je kind maakt salto's, schopt met zijn benen, draait en zwaait met zijn armen. Het hoort het kloppen van je hart, het gemummel van de placenta en je stem. De botten van de baby zijn zich volop aan het ontwikkelen. Dit houdt voorlopig niet op. Het gaat ook na de geboorte ongeveer vijfentwintig jaar door. Op een echo kun je nu al zien of de baby op zijn duim zuigt. Tijdens de 20ste week wordt de zogenaamde 20 weken echo gemaakt. Hiermee kan de geboortedatum en de ontwikkeling van de baby worden vastgesteld.

1

Informatie over jou bij 20 weken zwanger:

De moeder bouwt reserves op voor het geven van borstvoeding. Moedermelk is het beste voor de baby en heeft van zichzelf de ideale hoeveelheid bouwstoffen. Met precies de juiste hoeveelheid mineralen, vitaminen en eiwitten. Deze stoffen zijn stuk voor stuk nodig voor een goede ontwikkeling en groei van de baby. Bovendien is moedermelk van nature anti-allergisch en infectiewerend.

Zo bouwt de baby voldoende weerstand op tegen ziektes. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je geen borstvoeding wilt of kunt geven. Er is in de supermarkt en bij de drogist speciale babymelk te koop. Je kind groeit hier ook prima van. Sommige moeders geven enkele dagen borstvoeding en stappen daarna op de speciale babymelk over. Om voldoende reserves aan te leggen, maar tegelijkertijd voor de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder is goede voeding van groot belang. Door de goede voeding krijg je meer energie. Tevens zorgt goede voeding voor een goede conditie van je haren en je huid. En een goede voeding houd je bindweefsel gezond. Dit is nodig om zwangerschapsstriemen te voorkomen. Eet dus dagelijks genoeg citrusfruit zoals mandarijnen, grapefruits en sinaasappels. Ook in aardappelen, paprika's en aardbeien zit vitamine C. Daarnaast is het consumeren van zink nodig om striemen te voorkomen. Zink zit onder meer in mager vlees, melk, kaas, kwark, magere yoghurt en in volkorenbrood. Tevens is het belangrijk om vitamine B6 te nuttigen. Dit zit in eieren, vlees, bananen en in ontbijtgranen. Vitamine B6 zorgt er voor dat je huid soepel blijft.

Wil je meer weten over de andere weken van de zwangerschap?

Kijk dan eens op de zwangerschapskalender van zwangerinfo.com.

 

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.