RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
15 sep
Eerlijke handel in voedsel, wat houdt dit in?

De laatste jaren wordt er steeds meer waarde gehecht aan eerlijke handel in voedsel, ook wel Fairtrade producten genoemd. Producten die je regelmatig in de supermarkt tegenkomt die kunnen worden bestempeld met ‘Fairtrade’ zijn bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, koffie, honing, thee of wijn. Maar wat maakt het dat deze gezonde voeding een dergelijke stempel krijgen? Vele zijn bijvoorbeeld wel bekend met het merk Max Havelaar en weten dat de aanschaf een bewuste keuze is, maar weten niet exact wat het inhoudt. Vandaag vertellen we je alles over Fairtrade producten en de misvattingen die hierover bestaan. 

Eerlijke handel, eerlijke prijs
Eerlijke handel wil zeggen dat de verkoper een eerlijke prijs krijgt voor de producten die hij verkoopt. Op deze manier krijgen boeren de kans om te investeren in hun bedrijf en hun werknemers en krijgen ontwikkelingslanden de kans om een betere plek te verwerven in de wereldwijde handelsketen. Maar niet alleen de prijs speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer een product voldoet aan de fairtrade eisen, krijgt de verkoper niet alleen een eerlijke prijs, maar is er aan de productie van het product geen kinderarbeid of slavernij aan te pas gekomen. Hiervoor zijn afspraken gemaakt door de World Fair Trade Organization. De controles worden in Nederland voornamelijk uitgevoerd door de Stichting Max Havelaar,  maar er zijn meerdere organisaties die hierop toezien.

Overal ter wereld
De meeste Fairtrade producten komen uit landen in Azië, Afrika of Zuid-Amerika. Zo zijn er bijvoorbeeld winkels die enkel Fairtrade producten uit Ecuador of Indonesië verkopen. Hierdoor ontstaat vaak de misvatting dat eerlijke handel alleen een rol speelt in ontwikkelingslanden of landen waarin goede arbeidsomstandigheden niet vanzelfsprekend zijn. Maar niets is minder waar. Ook binnen Europa en zelfs in Nederland zijn hier duidelijke afspraken over gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Millenium doelen.

Biologisch versus Fairtrade
Een andere misvatting over Fairtrade producten is dat deze automatisch ook biologisch zijn. Echter zijn biologische producten vrij van een aantal chemische stoffen, zoals kunstmest. Daarbij bevatten biologische producten geen e-nummers. Dierlijke producten worden bestempeld als biologisch wanneer er geen gebruik is gemaakt van hormonen of antibiotica. Biologisch voedsel is daarom duurzaam te noemen. Veel Fairtrade producten zijn ook duurzaam, maar dit maakt biologisch nog niet hetzelfde als Fairtrade. Vind je het belangrijk om met beide aspecten rekening te houden? Een groot deel van alle Fairtrade producten is biologisch. Check altijd even in de winkel of het product beide keurmerken bevat!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.