RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
10 okt
Stoppen met roken en toch niet aankomen doe je zo!

Roken, we weten allemaal dat het slecht voor de gezondheid is. Een grotere kans op longkanker, een grauwe huid, een slechte conditie, gele tanden… Genoeg redenen om te stoppen met roken. Maar oei, wat brengt dat allemaal met zich mee? Naast de stemmingswisselingen en afkickverschijnselen, ga je wellicht ook wel wat kilootjes aankomen. Niet alleen ga je in plaats van roken eten, maar ook je stofwisseling wordt trager.

Heb je er lang over gedaan om dat streefgewicht te bereiken? En zou dat nu allemaal verloren moeite zijn, omdat je stopt met roken? Lees snel verder en ontdek hier essentiële tips om die stofwisseling op gang te houden.

Stoppen met roken zonder de extra vetjes? Het kan zeker, en dat zonder al te veel inspanning. In drie tips laten we je zien hoe!

  1. ‘Fast food’

Jazeker ‘fast food‘! En dan hebben we het niet over de welbekende hamburgertjes en patat, maar over voedsel dat je stofwisseling als een gek laat werken. Nu ja, als een gek, in ieder geval een stuk sneller laat werken. Hoe dan?! Zo dus:

Groen, groener, groenst

Groente is gezond en groene groenten helpen daarnaast ook nog eens je stofwisseling te versnellen. Groene groentes bevatten namelijk heel veel ijzer. En ijzer is weer essentieel voor de vorming van hemoglobine, een stof die nodig is voor onder andere de stofwisseling.

Eet je eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen super belangrijk voor je spieren, ook je stofwisseling krijgt er een oppepper van. Je lichaam verbruikt namelijk twee keer zoveel energie om eiwitten te verbranden dan koolhydraten. Wat is eiwitrijk eten:

-          Witvis
-          Kip
-          Kaas
-          Volkorenbrood
-          Amandelen
-          Granen (zoals rijst en pasta)
-          Eieren
-          Melk(producten)
-          Paddenstoelen
-          Noten
-          Peulvruchten

Tussendoor(tje)

Een goed, gezond ontbijt (probeer een teveel aan suikers te mijden) zorgt ervoor dat je motortje gaat werken en dit verhoogt de stofwisseling. Een eitje met champignons en een plakje kipfilet is een prima start.

Om het motortje draaiende te houden, is het erg belangrijk dat je je verantwoorde tussendoortje niet vergeet. Denk aan een handje amandelen, bessen of aan een schaaltje kwark.

Drinken, drinken, drinken… Geen liters koffie of cola, maar water. Water geeft een verzadigd gevoel en versnelt tevens je stofwisseling.

  1. Sleeping beauty

Denk aan je nachtrust. Er zijn namelijk diversie studies die laten zien dat mensen met een slaaptekort vaak zwaarder zijn dan mensen die altijd goed uitgerust zijn. Probeer het liefst zeven uur per nacht te slapen en ga voor twee uur ’s nachts je mandje in. Ga nu niet in één keer super veel slapen, dat werkt averechts, het verstoort je bioritme.

Naast de nodige slaap, is het belangrijk om stress te mijden. Makkelijker gezegd misschien, dan gedaan. Hoe ontstress je op een eenvoudige, effectieve manier? Ga sporten. Tijdens bijvoorbeeld het hardlopen of fitnessen maak je weer even lekker je hoofd leeg. Sport in de ochtend en dit heeft de hele dag nog een positieve invloed op je stofwisseling.

 

  1. Werk aan die spierballen

Kweek spierballen, want een goede manier om je stofwisseling te versnellen, is je spieren te laten werken. Spieren verbranden veel meer calorieën dan lichaamsvet. Met krachttraining verhoog je de stofwisseling voor langere termijn, want spieren verbruiken ook in ruststand energie.

Volhouden jij!

Nu je je geen zorgen meer hoeft te maken dat de kilo’s eraan vliegen, moet dat stoppen met roken zeker gaan lukken. Met bovenstaande en aanvullende gezondheidstips ga je op eigen krachten heel ver komen in je stoppen-met-roken-traject.

Gaat het je misschien in het begin niet helemaal op eigen krachten lukken? Denk dan eens aan het gebruik van nicotinepleisters of nicotinekauwgom. Het helpt je wellicht en met de juiste bespaartips ben je voor deze hulpmiddelen nog altijd minder kwijt dan voor je portie sigaretten.

Volhouden, het gaat je zeker lukken!

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.