RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
23 jun
Hoe een gezond leven kan leiden tot een goedkopere zorgverzekering

Een zorgverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen die je moet hebben in je leven. Tegelijk is het ook altijd een zure en dure uitgave. Zeker omdat je liever hebt dat je ze nooit zal nodig hebben. Dat een zorgverzekering duurder is voor mensen met een ongezonde levensstijl dan voor mensen die gezond leven was vorig jaar nog heel wat kritiek op. Nochtans is het volledig normaal toch? Een gezond iemand heeft veel minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen en kost dus minder voor de maatschappij. We geven je alvast wat tips om je levensstijl gezonder te maken én je de kost van je zorgverzekering goedkoop te houden.

1. Stop met roken

Het doet er eigenlijk niet toe of je je eigen sigaretten rolt, een filter gebruikt of zelfs nu een van de hippe e-sigaretten gebruikt. Iedereen die ook maar een soort rook (al dan niet verslavend) inademt, heeft een grotere kans om een hartaanval, een beroerte of bloedklonters te krijgen. De traditionele sigaret mag dan wel door zijn nicotinegehalte de kans op longkanker flink verhogen, ook het inademen van de dampen van de e-sigaret blijven dus ongezond. Toch vinden heel wat mensen het enorm moeilijk om te stoppen met het roken van sigaretten, sigaren of cannabis. Wil je stoppen, maar lukt het niet? Blijf dan gewoon proberen. De eerste belangrijke stap begint immers bij de motivatie om te stoppen. Vraag gerust raad aan je arts om te stoppen met roken. Het is immers het beste geschenk dat je je lichaam kan geven.

2. Beweeg meer en ga vaak sporten

Regelmatig sporten of bewegen is niet alleen de beste manier om een gezond gewicht te behouden, maar het verkleint ook je kansen op hartziektes of een beroerte. Zeker mensen die weinig beweging krijgen op het werk, doen er het best aan om een actieve hobby te zoeken zoals lopen of fitnessen. Net zoals bij het roken gaat het hier om het opbouwen van een routine. Een keer je de positieve gevolgen van regelmatige loopsessies begint te merken (betere conditie, meer ademhaling, slankere lijn), dan is de motivatie snel aanwezig om toch nog snel een loopje te doen. Alleen is die routine opbouwen best wel zwaar, en zal je eerst een aantal moeizame looptrainingen moeten doorstaan.

3. Hou je alcoholconsumptie onder controle 

Feestjes, het WK voetbal of uitgaan met de vrienden,... Er zijn heel wat gelegenheden waarbij je wel eens een (of enkele) glaasje alcohol drinkt. Een overdadig gebruik van alcohol vergroot echter je kansen op kanker op de lange termijn. Ook kan het je maag, lever of pancreas aantasten. Op de korte termijn vergroot alcohol uiteraard ook het risico op auto-ongelukken, ongevallen en geweld. Dus hoe minder je drinkt, hoe langer je zal leven.

4. Heb minstens twee keer per week seks 

Een tip die wellicht iets leuker is om vol te houden is het hebben van minstens twee keer seks per week. Het zorgt er niet alleen voor dat je minder stress hebt in het dagelijks leven, maar voor oudere mannen verkleint het ook de kans op prostaatkanker.

5. Maak van slaap een prioriteit

Nee, als het kan doe je dit beter niet op je werk of achter het stuur, maar genoeg slapen is een erg belangrijk aspect in een gezonde levensstijl. Zorg voor een 7-9 uur slaap per nacht.

6. Kies de juiste zorgverzekering

Naast het opbouwen van een gezonde levensstijl is er uiteraard nog een andere heel erg belangrijke factor om je zorgverzekering goedkoop te houden en dat is het kiezen van een goede zorgverzekering. Heel wat zorgverzekeringen zijn immers een flinke maandelijkse kost en in heel wat gevallen betaal je nog een eigen risico van € 385 of meer. Zorg er dan ook voor dat je de verschillende zorgverzekeringen gaat vergelijken zodat je zeker bent dat je er de goedkoopste uitkiest!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.