RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
15 sep
Superfood: hoe gezond is pure chocolade?

Cacao

Het percentage in cacao speelt een belangrijke rol in hoeverre chocolade een positieve bijdrage kan leveren een je gezondheid. Hoe hoger dit percentage is, hoe positiever het effect zou zijn. Cacao bevat verschillende mineralen zoals koper, ijzer, zink, kalium, magnesium en fosfor. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger het cacao percentage is, hoe bitterder de smaak van de chocolade. Daarnaast bevat cacao het stofje: phenylalanine. Dit stofje wordt in je lichaam omgezet in dopamine en geeft je een geluksgevoel. Deze stof komt wel voornamelijk vrij bij pure chocolade.

Antioxidanten

Veel mensen associeren antioxidanten met een positief effect voor je gezondheid.

Deze stofjes zouden er namelijk voor zorgen dat je DNA en andere cellen beschermd worden tegen radicale stoffen. Antioxidanten zorgen voor de neutralisering van deze stoffen. Echter gaan er wel veel stoffen verloren bij de verwerking van cacao. Daarnaast neemt ook het lichaam niet alle stoffen op. Toch bevat chocolade ook wat vitaminen zoals A en verschillende soorten B. Om dus te zeggen dat het de antioxidanten zijn die een positieve werking hebben niet helemaal juist.

Vetten

Chocolade bevat naast antioxidanten ook vetten. Er wordt vaak negatief gesproken hiervoor en dat is ook geheel terecht. In goedkope chocolade zitten inderdaad slechte en ongezonde vetten. Dit zorgt bij veel vrouwen voor puistjes en oneffenheden van de huid. Bij chocolade repen met een cacao percentage van 70 procent of meer is dit vaak niet het geval. Deze repen bevatten namelijk gezonde vetzuren.

Positieve bijdrage hart

Uit recent onderzoek is gebleken dat pure chocolade een positieve werking kan hebben op het hart. Dit werd onderzocht bij 44 mannen met overgewicht. Deze personen aten in een periode van 2 x 4 weken 70 gram pure chocolade per dag. Dit resulteerde vervolgens in flexibelere slagaderen. De vaatwanden hielden minder bloedcellen vast en daardoor heeft pure chocolade wel degelijk een positief effect om aderverkalking tegen te gaan en het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Eet met mate

Net als met elke andere voedingsmiddelen geldt ook voor chocolade: eet het met mate. Dat het een positieve bijdrage kan leveren betekent helaas niet dat we hele repen pure chocolade kunnen weg eten zonder de andere effecten van chocolade. Er wordt aangeraden om gemiddeld 10 gram pure chocolade te eten. Opzoek naar goede chocolade? Neem dan een kijkje hier.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.