RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
06 nov
Gezond barbecueën, hoe doe je dat?

Gegrild vlees is heerlijk, dat zullen de meeste barbecue en vleesliefhebbers met elkaar eens zijn. Vlees grillen doen we voornamelijk buitenshuis op de barbecue. Maar hoe gezond is het nu eigenlijk om voeding te grillen op de barbecue? Wij nemen het in dit artikel met je door. Hoe kun je zo gezond mogelijk barbecueën?

Welke barbecue kan ik het beste gebruiken?

Wist je dat er een groot verschil bestaat tussen barbecues onderling? De meest populaire barbecues zijn:

  • Houtskool barbecue

  • Gas barbecue

  • Kamado barbecue

Houtskool barbecue: De eerste twee barbecues zien we het meeste terug in de Hollandse achtertuin. De houtskool barbecue kennen we als een kleine, losse barbecue met zwarte kap. Hij walmt lekker en het vlees komt er meestal nogal verkoold uit. Dit omdat de hitte nauwelijks te reguleren valt. Je moet er dus altijd scherp bij aanwezig blijven om je vlees te redden van verkolen.

Gas barbecue: De gas barbecue biedt een stuk comfort, het is echt een buitenkeukenunit. Het praktische en fijne van deze barbecue is dat het vuur zelf te bedienen is, net als bij een gasfornuis. Eigenlijk is het een buitenfornuis, waar het gas rechtstreeks uit de gasfles komt.

Kamado barbecue: De Kamado barbecue doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar je kent vast wel de Kamado Joe, of de Green Egg. Juist, dat zijn dus Kamado barbecues.  Dit type barbecue gaat door als de meest gezonde optie onder de barbecues. Hiermee zijn zij dus veel meer dan louter een leuke design barbecue.

Wat maakt de Kamado barbecue zo bijzonder in gebruik?

De Kamado barbecue is van oudsher afkomstig uit Japan, waar de Kamado barbecue middels een specifieke techniek is ontwikkeld om zo efficiënt en gezond mogelijk voeding te bereiden. Het robuuste buitenwerk bestaat uit een combinatie van RVS en gietijzer en is hermetisch af te sluiten. Het geheim echter schuilt 'm mede in de binnenzijde waar zich een keramische pot bevindt waar de houtskool in opvlamt. De keramische pot houdt de warmte zeer lang vast en zorgt daarmee voor een lage verbranding en rookontwikkeling.

Dankzij het rooster onderaan de Kamado barbecue zijn de vlammen perfect te reguleren en zelfs geheel af te sluiten. Hierdoor wordt het mogelijk om niet alleen te grillen, maar ook te bakken en zelfs te stomen. Dit maakt deze barbecue tot een allround hittebron waar je werkelijk alle kanten mee uit kunt om gezonde te barbecueën.

Overige tips om gezond te barbecueën

Om zo gezond mogelijk te barbecueën zorg je dat je onbehandeld, mager vlees grilt. Denk hierbij aan kipfilet, tartaar of biefstuk, of de vegetarische varianten hierop. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf heerlijk gezonde spiesjes te maken. In de supermarkt vind je alles wat je nodig hebt: de spiesstokjes, paprika, uien en het vlees. Snijd het geheel in ruime blokken en rijg het aan de spies. Je kunt de spiesjes vervolgens kruiden naar wens, maar zorg dat je deze niet invet. Het vet kan verbranden en druipen, waardoor er ongewenste steekvlammen kunnen ontstaan.

Laat je eten niet verbranden

Let op dat de vlammen van de barbecue niet te hoog oplaaien. Zwartgeblakerd vlees is namelijk ongezond; de zwarte stukjes bevatten kankerverwekkende stoffen. Laat het zover niet komen, zorg dat je een houtskool barbecue tijdig een half uur voor gebruik aanmaakt met houtskool. Na een half uur brandt de houtskool niet met langer met hoge vlam, maar smeult het. Hier kun je perfect heerlijke barbecue gerechten op bereiden!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.