RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
08 mrt
Voordelen van een glutenvrij dieet

Steeds meer mensen kiezen voor een glutenvrij dieet. Ook als zij geen glutenallergie of -intolerantie hebben. Wil jij weten wat de (gezondheids)voordelen zijn van glutenvrij eten? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat zijn gluten?

Gluten is de verzamelnaam voor een groep eiwitten die voorkomt in graanproducten. Je vindt gluten van nature in alle graansoorten, waaronder tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten zorgen er onder andere voor dat brooddeeg luchtig wordt. Alhoewel gluten eiwitten bevatten, heeft ons lichaam gluten op zichzelf niet nodig. Essentiële eiwitten kun je namelijk ook uit andere voedingsmiddelen halen en zijn in veel gevallen tevens toegevoegd aan producten als glutenvrij brood.

Gezondheidsvoordelen van glutenvrij eten

Veel mensen zweren bij het mijden van gluten. Alhoewel lang niet al deze mensen een glutenallergie of -intolerantie hebben, ervaren zij toch gezondheidsvoordelen van hun glutenvrije dieet.

Glutenvrij eten zorgt voor verlichting van darmklachten

Gluten hebben het vermogen om de darmwand aan te tasten. Vrijwel iedereen is in enige mate gevoelig voor gluten. Hierdoor kan het darmmilieu verstoord raken en kunnen er darmklachten ontstaan. Het vermijden van gluten voorkomt of verlicht dergelijke darmklachten.

Glutenvrij eten zorgt voor een betere stemming

Gluten hebben een negatieve invloed op de aanmaak van endorfine in onze hersenen. Oftewel: op de aanmaak van het welbekende ‘gelukshormoon’. Hoe minder endorfine, hoe minder blij we onszelf voelen. Glutenvrij eten draagt dus bij een betere stemming.

Glutenvrij eten zorgt voor een mooiere huid

Gluten kunnen gistingsprocessen in de hand werken. Dit wil zeggen dat de kans op puistjes en andere huidproblemen toenemen. Het schrappen van gluten, heeft daarom een mooiere huid ter gevolg.

Glutenvrij eten zorgt voor een hogere energielevel

Gluten vallen dus diverse processen in ons lichaam aan. Dit kost ons immuunsysteem onnodig veel energie. Een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat ons lichaam haar energie efficiënter kan verdelen en levert daardoor energiewinst op.

Glutenvrij eten zorgt voor verlichting van allergieklachten

Last but not least. Glutenvrij eten zorgt voor verlichting van allergieklachten. En niet enkel de klachten van een glutenallergie. Het verlaagt namelijk het histaminegehalte in het lichaam, wat een positieve werking heeft op vrijwel alle allergieklachten.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.