RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
31 okt
Een gezond lichaam heeft aminozuren nodig

Wat doen deze aminozuren precies voor het lichaam?

Simpel gezegd zijn aminozuren de bouwstenen van de proteïnen (eiwitten) en het spierweefsel. Eiwitten zijn zoals bijna iedereen weet heel belangrijk. Eiwitten zijn namelijk onmisbaar voor het herstel, groei, en instandhouding van de spieren, organen, huid, botten, nagels en het haar. Maar ook hormonen, enzymen en bloed zijn samengesteld uit eiwitten. Veel essentiële lichamelijke processen die te maken hebben met het humeur, hersenfunctie, energie, spier herstel, en de krachttoename zijn nauw verbonden met aminozuren. Vandaar ook dat aminozuren zeer belangrijk zijn voor een juiste werking van het lichaam.

Maar waar bevinden de aminozuren zich allemaal? De aminozuren bevinden zich in plantaardige en dierlijke eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een stuk vlees. Eiwitten die via het eten het lichaam in zijn gekomen, worden tijdens de spijsvertering gesplitst in afzonderlijke aminozuren. Hier vanuit kan het lichaam zelfstandig de benodigde eiwitten bouwen. De hoeveelheid en de volgorde van de rangschikking bepalen uiteindelijk de functie en de vorm van een eiwit.

Verschil essentiële en niet-essentiële aminozuren?

Zoals eerder vermeldt zijn er verschillende aminozuren.  Aminozuren die door het lichaam zelf worden aangemaakt, worden niet essentiële aminozuren genoemd. Denk bijvoorbeeld aan Glycine (Kalmerend effect) of Glutamine (stimuleert intelligentie en concentratie). Essentiële aminozuren zijn dus aminozuren die niet door het lichaam worden aangemaakt. Deze moeten dus worden geleverd via voeding of supplementen. Er zijn veel online webwinkels die verschillende aminozuur supplementen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan BCAA poeder aminozuren.

Al met al kan dus gezegd worden dat iedereen die een gezond lichaam wilt, de essentiële aminozuren nodig heeft.  

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.