RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
11 apr
Permanente ontharing - De verschillen tussen Laser en IPL

Ieder mens heeft beharing op zijn of haar lichaam
Ieder menselijk lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid "vellushaar". Dat soort haar is zeer fijn, heel dun, en vrijwel onzichtbaar, en het bedekt bijna ons hele lichaam. Door de invloed van mannelijke hormonen genaamd androgenen ondergaat het vellushaar veranderingen tijdens de puberteit. Het haar wordt donkerder, dikker en zwaarder. Op een mannelijk lichaam uit dat zich bijvoorbeeld in de vorm van borsthaar en een baard. Bij een vrouwelijk lichaam uit dat zich bijvoorbeeld in de verschijning van donkerder haar op de benen en onder de oksels. Niet iedereen is even harig. Naast het geslacht van de persoon hebben die verschillen ook te maken met de leeftijd, de hormonen en genetica.


Het liefst helemaal glad: ontharen
Lichaamshaar wordt in het Westen bijna gezien als onacceptabel, zelfs al is het maar heel weinig. Vooral voor vrouwen wordt het beschouwd als iets dat niet hoort. Het ideale lichaam voor zowel een man als een vrouw is glad en kaal. Beharing op het lichaam wordt vaak beschouwd als vies, lelijk en zelfs animalistisch. Als een gevolg daarvan hebben harsen, epileren en scheren een belangrijke plek in onze levens ingenomen. Mensen met extraveel haar spenderen heel veel tijd aan scheren. Dat kan frustrerend zijn. In dat soort gevallen kan permanente ontharing een oplossing bieden. Daarvoor kan zowel een IPL- als een laserbehandeling worden overwogen. In dit artikel gaan we iets dieper in op de werking van deze behandelingen, en op voor wie ieder type behandeling het meest geschikt is.


De verschillen tussen permanent ontharen d.m.v. laseren en IPL
Het woord "Laser" is een afkorting voor "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Het woord "IPL" is een afkorting voor "Intense Pulsed Light". Beide technieken zijn gebaseerd op selectieve foto-thermolyse. Dat wil zeggen dat met omgezette lichtenergie de haarzakjes worden vernietigd om te voorkomen dat er nog haar uit kan groeien. De twee behandelingen verschillen echter wel van elkaar. 

Bij een laserbehandeling komt er licht van één golflengte (één kleur) aan te pas. Een IPL-behandeling maakt gebruik van verschillende golflengtes van licht, oftewel van meerdere kleuren. Beide methodes hebben wel gemeen dat ze allebei de haarzakjes beschadigen en mogelijk vernietigen. Bij laseren, zoals bijvoorbeeld met de Soprano Ice laser wordt er echter een dunne, maar sterke straal door de huid gezonden. De IPL-methode geeft gepulseerde lichtenergie af.

Hoe permanent is ontharen d.m.v. laseren of IPL?
Een veelvoorkomende claim van behandelaars is dat het haar zowel met laser als met IPL permanent verwijderd wordt. In de praktijk blijven er echter altijd wat haartjes over die niet door de gekozen behandeling worden kapotgemaakt. Het kan voorkomen dat zelfs na meerdere sessies tot wel twintig procent van de beharing overblijft. Om die reden zijn behandelaars de afgelopen jaren begonnen met het steeds meer gebruiken van de claim "permanente haarvermindering".

 

Wanneer laser ontharen en wanneer ontharen met IPL?
Er bestaat niet één methode die altijd het beste is. Het beste resultaat is daarom afhankelijk van jouw eigen situatie en van wat de behandelaar in kwestie prefereert.

- Ontharen d.m.v. laser is een goede methoden voor personen met donker haar en een lichtere huid. Deze techniek ontwikkelt zich echter razendsnel, met als resultaat dat meer en meer behandelaars de beschikking hebben over lasers die geschikt zijn voor donkere huidskleuren.

- Ontharen met IPL wordt over het algemeen beschouwd als minder doeltreffend in vergelijking met een laserbehandeling. Er zijn dus meer sessies nodig. De pluspunten van een IPL-behandeling zijn onder andere de minder lange tijd die nodig is om te herstellen, de lagere impact van de behandeling zelf, en de lagere prijs. Je zal dus een afweging moeten maken tussen deze pluspunten en de lagere doeltreffendheid.

- Een combinatie van Laser en IPL. Met als doel het bekomen van de ideale combinatie tussen resultaat en bijwerkingen combineren sommige handelaars de beide methodes.

Conclusie
Steeds meer plaatsen bieden ontharing d.m.v. IPL of laseren aan. Waarom? Dankzij de zakkende prijzen van de benodigde apparatuur wordt het opzetten van een eigen praktijk steeds gemakkelijker. Dankzij het steeds groeiende aantal behandelaars zijn er ook steeds meer aanbiedingen en andere stunts met prijzen te vinden. Wees er wel van bewust dat serieuze fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld diepe brandwonden, kunnen worden veroorzaakt door slecht uitgevoerde laser- en IPL- behandelingen. Ga daarom niet enkel af op de laagste prijzen, maar probeer een goede behandelaar in een erkende kliniek te vinden.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.