RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
21 apr
Vijf vragen over het belang van frisse lucht

Het is weer lente, en dus wordt het tijd om de ramen open te slaan en de heerlijke bloemengeur binnen te laten. Maar wist je dat we dat eigenlijk veel beter het hele jaar door kunnen doen? Het goed ventileren van je huis is immers erg belangrijk, maar dat weten veel mensen niet. Deze vier vragen over ventileren geven meer inzicht.

Waarom is frisse lucht in huis zo belangrijk?

Een gemiddeld gezin (met twee volwassenen en twee kinderen) produceert per etmaal zo’n 10 tot 15 liter waterdamp met onder meer koken, douchen en transpiratie. Vooral dat laatste klinkt niet heel smakelijk, en vooral niet als jij je bedenkt dat dit allemaal in je huis blijft zitten. Niet alleen sta je er zelf waarschijnlijk niet op te wachten dit vocht in te ademen, ook is het niet heel erg gezond voor je.

Wat gebeurt er als je je huis niet regelmatig lucht?

Volgens MilieuCentraal heeft één op de tien woningen schimmel en bevat bijna de helft tabaksrook. Logisch dus dat niet ventileren ervoor zorgt dat we veel schadelijke stoffen inademen. Vervuilde lucht kan luchtwegproblemen of allergieën veroorzaken. Vooral ouderen en mensen die al ziek zijn, zijn daar vatbaar voor, maar ook jongere mensen kunnen problemen krijgen als ze zich lang genoeg in een vervuild huis bevinden.

Wat kun je doen om meer frisse lucht te krijgen?

Om te beginnen is het goed onderscheid te maken tussen het huis luchten en ventileren. Veel mensen denken dat een paar uur het huis luchten door het raam open te zetten, genoeg is. Dat is echter niet het geval. Ventileren kun je het beste de hele dag door doen, door bijvoorbeeld een ventilatierooster aan te schaffen. Vooral de slaapkamer heeft meer frisse lucht nodig. Wist je dat je en halve liter vocht per nacht verliest? Dit vocht komt in je matras te zitten, en door de juiste maatregelen te nemen houd jij je matras zo schoon mogelijk. Zo kun je beter niet je bed opmaken, maar het openslaan en het matras regelmatig stofzuigen en laten luchten (bij voorkeur buiten).

Zijn er nog handige tips?

Jazeker. Zorg er om te beginnen voor dat je ramen of raampjes openzet en dat de lucht door het huis stroomt. Ook in de winter kun je dit doen. Je denkt misschien dat je verwarming dan veel meer energie moet produceren, maar frisse lucht is makkelijker te verwarmen dan vervuilde lucht dus dat zal veel compenseren. Als je gaat douchen of als er gekookt wordt, zet dan een extra raampje open. Rook bovendien niet binnen in huis en vermijd zoveel mogelijk vocht door de was niet binnen op te hangen en met het deksel op de pan te koken.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.