RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
15 jun
Het belang van jodium voor je gezondheid

Jodium. We kennen het alleen nog van lang geleden, als je was gevallen en je moeder behandelde de schaafplek met jodium. Afgezien daarvan is jodium alleen bekend uit films met kernrampen: daarin is jodium een soort wondermiddel dat beschermt tegen straling. Verder is dit mineraal nauwelijks bekend, hoewel we er elke dag wat van binnenkrijgen. In het meeste brood is namelijk extra jodium toegevoegd. Waarom? Omdat we anders te weinig jodium zouden binnenkrijgen. Een van de weinige andere bronnen van jodium is namelijk kelp: een zeewier dat vrijwel nooit gegeten wordt. Terwijl jodium wel heel belangrijk is voor verschillende processen in
het menselijk lichaam!

Hulp in de strijd tegen overgewicht

Jodium zorgt voor een goede energiebalans in het lichaam. Door een ongezonde leefstijl of genetische aanleg is bij veel mensen de schildklier een beetje van slag. Deze regelt de aanmaak van verschillende hormonen zoals insuline, die een belangrijke werking hebben tijdens de voedselvertering. Doordat de hormoonbalans in het lichaam niet meer helemaal klopt, hebben veel mensen moeite met afvallen. Ze krijgen sneller honger, hebben meer last van dips en hebben minder zelfbeheersing tijdens het volgen van een dieet. Jodium zorgt ervoor dat de schildklier weer beter in balans wordt gebracht. Daardoor raakt ook de aanmaak van hormonen weer in balans, zodat je hele energiehuishouding wordt geoptimaliseerd. Zo wordt diëten en afvallen een stuk eenvoudiger zonder dat je er wat bijzonders voor hoeft te doen.

Gezonde hersenontwikkeling

Jodium is niet alleen goed voor een gezonde energiebalans, maar ook voor een goede hersenontwikkeling. Dat betekent dat het met name belangrijk is voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen. Een tekort aan jodium kan de hersenen remmen in de ontwikkeling en zorgen voor achterstanden in bepaalde gebieden. Het is dan ook belangrijk om veel brood te eten en te geven aan kinderen. Helaas krijgen de meeste mensen te weinig jodium binnen per dag. Je moet namelijk wel 6 boterhammen eten om voldoende jodium binnen te krijgen! Het kan dus verstandig zijn om extra jodium in te nemen. Dit gebeurt via een kelp-preparaat.

Kelp voor extra jodium

Kelp is een vorm van zeewier dat lange strengen en dikke luchtblazen vormt in het water. Het is niet erg lekker, maar het bevat wel heel veel jodium. Daarom wordt kelp wel verwerkt tot een pilletje, waardoor je op een gemakkelijke manier voldoende jodium binnenkrijgt. Een pilletje per dag is voldoende om een eventueel jodium tekort aan te vullen en te voorkomen dat je een tekort krijgt. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om eerst te overleggen met arts of verloskundige voordat je hiermee start, zoals je dat met alle preparaten en medicijnen moet doen. Een kelp-preparaat is een gemakkelijke manier om voldoende jodium binnen te krijgen, zodat je lichaam weer in balans raakt.

 

Jodium is een relatief onbekende stof, maar het is wel heel belangrijk voor je gezondheid. Heb je er te weinig van, dan merk je dat nauwelijks. Toch merk je het wel wanneer je een supplement gaat nemen: dan voel je je gaandeweg steeds fitter en beter. Jodium werkt goed om de energiebalans te verbeteren en helpt voor een gezonde hersenontwikkeling. Het is dus altijd verstandig om na te gaan of jij wel genoeg jodium binnenkrijgt. Eet je minder dan zes boterhammen per dag? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt ontwikkeld.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.