RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
11 aug
Hoe help je je ouder wordende vader of moeder het best?

‘Ouderdom komt met gebreken’, zo luidt het spreekwoord. Naarmate je de jaren verstrijken, worden niet alleen jij, maar ook je ouders steeds een jaartje ouder. Jarenlang zal dat vaak ongemerkt gaan, maar er komt een tijd waarop je ineens tot het besef komt dat je ouder(s) echt oud aan het worden zijn. Misschien zijn het de rimpels op de handen en in het gezicht, een grotere afhankelijkheid van medicijnen, het moeilijker ter been worden, of merk je simpelweg dat het schoonmaken van het huishouden en persoonlijke verzorging er steeds vaker bij in schiet.

Er komt voor velen zelfs een moment dat zij zich echt een beetje zorgen beginnen te maken over hun vader en moeder, terwijl dat vroeger eigenlijk omgekeerd was. Je rol als kind verandert ten opzichte van je ouders. Je gunt ze natuurlijk een zo lang mogelijk leven in goede gezondheid, maar hoe zorg je daar op een subtiele en vriendelijke manier voor? Hoe geef je ze het gevoel dat je er voor ze bent, zonder opdringerig te zijn of betuttelend gevonden te worden? Welke maatregelen zijn er in het huis van je ouders te nemen als vallen een reëel risico wordt en de bovenverdieping in de toekomst misschien wel onbereikbaar dreigt te gaan worden?

Langer thuis blijven wonen

De meeste ouderen moeten absoluut niet denken aan de verhuizing naar een verzorgingshuis of andere zorginstelling. Liever blijven zij gewoon lekker thuis wonen, in de vertrouwde omgeving bij bekenden, zoals de buren, vrienden en familie. Er zijn gelukkig veel manieren om een woning zonder grote aanpassingen toekomstbestendig te maken. Denk daarbij eerst aan onopvallende subtiele aanpassingen, zoals het monteren van een eengreepsmengkraan in de keuken en badkamer, keukenkastjes met lades in plaats van planken en het verwijderen van bovenkastjes die het risico op vallen aanzienlijk beperken. Als de woning van je ouder(s) een bovenverdieping heeft die slechts bereikbaar is met een trap, dan biedt in een later stadium een traplift mogelijk een goede uitkomst. Een traplift brengt je vader of moeder probleemloos en veilig naar boven en weer beneden, zodat het hele huis bereikbaar blijft. Bovendien maakt een traplift het mogelijk om langer of misschien wel voor altijd thuis te kunnen blijven wonen, de wens die veel ouderen hebben. Omdat een nieuwe traplift vaak erg duur is, kan een gebruikte traplift een goed en voordelig alternatief zijn. Bekijk wat een traplift gemiddeld kost (nieuw en gebruikt).

Samen naar de dokter?

Soms zijn er momenten waarop je voor je gevoel je ouders moet wijzen op hun verslechterende gezondheid. Vaak nemen ze hun eigen klachten niet zo serieus en wordt gedacht dat dingen vanzelf wel weer over zullen gaan, of zien ze de ernst van een situatie niet goed in. Omdat je als kind van je ouders veranderingen vaak goed opmerkt is het zinvol om de klachten in de gaten te blijven houden en eens voor te stellen om eventueel samen naar de dokter te gaan als de klachten blijven aanhouden. Bovendien horen twee paar oren meer dan een en is de hoeveelheid informatie voor ouderen tijdens een consult vaak overweldigend. Vaak zijn mensen achteraf blij dat ze wel naar de huisarts zijn gegaan en is er aan veelvoorkomende klachten wat te doen.

Tip: laat je ouders hun eigen leven leiden

Probeer niet om je ouders te veel te sturen, dat kan al snel als betuttelend of bemoeizuchtig overkomen. Ze leven immers al vele jaren zelfstandig en willen dat meestal ook graag zo houden. Zodra je je, ook al is dat uit oprechte bezorgdheid, te veel ‘bemoeit’ met de gezondheid of situatie van je ouders, kan dat al snel als negatief worden ervaren. Mensen gaan op zo’n moment juist proberen om klachten of gedragingen te verbloemen, om hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid te behouden. Probeer daarom om met je eigen angst en bezorgdheid te leren omgaan, totdat blijkt dat de situatie thuis echt gevaarlijk of onleefbaar wordt.

Geef je ouders wel altijd de kans om een beroep op je te kunnen doen en zeg dat je voor ze klaarstaat, mocht het nodig zijn. Op deze manier zullen ze je hulp oprecht waarderen en genieten ze tegelijkertijd zo lang mogelijk van hun zelfstandigheid. Vraag regelmatig in alle openheid hoe het met ze gaat en probeer je in hen te verplaatsen. Zo zorg je ervoor dat je ouder(s) je aanwezigheid nog lang zullen waarderen en open naar je zullen zijn.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.