RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
11 aug
Gezond zonnen

In veel zonnebrandcrèmes zitten stoffen die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met name zogenaamde parabenen mogelijk een vergrote kans op borstkanker bij vrouwen geven en vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Ook hebben veel mensen huidirritaties als gevolg van stoffen uit zonnebrandcrèmes. Maar wees gerust, je kunt met gezond verstand en wat kennis over de verschillende producten jezelf ook op een gezonde manier beschermen tegen de zon.

Gebruik je gezonde verstand. Blijf uit de zon op het heetst van de dag. Dus tussen 12 uur en 15 uur ’s middags. Of draag een T-shirt als je gaat zwemmen en zet tussendoor je zonnehoed plus diva-zonnebril op voor een complete Audrey Hepburn look. Een parasol meenemen is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Vermijd verbranden. Zoals je je eten ook liever niet laat aanbranden, is het logisch dat je je huid ook niet moet laten verbranden in de zon. Zelfs één keer verbranden verhoogt de kans op huidkanker al aanzienlijk. Ook als je al bruin bent wordt aangeraden verbranding te voorkomen. Dat er misschien schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes zitten, betekent dan ook niet dat je moet stoppen met smeren want verbranden is nog schadelijker. (bron KWF)

Smeer minstens factor 30 en smeer dik. Blijf altijd zonnebrand smeren en smeer het dik op. Zorg dat de zonnebrandcrème die je koopt zowel UV-A als UV-B straling blokkeert. Ook bij mensen met een bruinere huid wordt factor 30 aangeraden. Smeer ook minstens een half uur voordat je de zon in gaat. (bron: KWF)

Check ingrediënten op de zonnebrandflesjes. Zonnebrandcrème wordt opgenomen door je huid. En veel zonnebrandcrèmes bevatten mogelijk giftige stoffen, die je lichaam dus ook opneemt. Deze stoffen zijn weliswaar in heel kleine hoeveelheden aanwezig, maar dagelijks gebruik kan mogelijk toch je gezondheid schaden. Wat je kunt doen? Kijk goed naar de ingrediënten.

Let erop dat er geen parabenen in de lijst van ingrediënten staan. Je herkent ze aan de naam ‘paraben’. Vermijd ook de stoffen oxybenzone en retinyl palmitate, want deze stoffen kunnen mogelijk irritatie geven en het is nog niet bewezen dat ze niet schadelijk zijn. Daarnaast heeft parfum vaak een irriterende werking op de huid, vooral als je ermee in de zon gaat.

Vergelijk producten. Op veel online drogisten of apotheken, zoals Viata kun je makkelijk alle merken vergelijken en de ingrediënten bekijken. Maar vergelijk ook winkels, zodat je bij de juiste (online) winkels koopt. Sommige zonnebrandmerken vermelden gelukkig al op de verpakking dat er geen parabenen of parfums in zitten, zoals bepaalde crèmes van het merk Eucerin.

Koop geen sprays. Sommige stoffen in zonnebrandcrèmes zijn alleen schadelijk als je ze inademt, zoals het geval is bij zinkoxide. Dit kan gebeuren als je de crème in spray-vorm koopt. Bovendien is de laag crème waarmee een spray je huid bedekt niet dik genoeg om je goed te beschermen.

Relax. Als je al deze tips een beetje in de gaten houdt dan is het verder een kwestie van lekker  genieten van dat zonnetje. Een gezond kleurtje en lekker relaxen is waarschijnlijk nog wel het belangrijkst voor een gezond en gelukkig leven.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.