RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
11 sep
De vakantie is voorbij: de extra pondjes moeten er weer af!

"1000heads smoothies!" by James Whatley (CC BY 2.0)

Zoals elk jaar was je vakantie waarschijnlijk net iets bourgondischer dan eigenlijk de bedoeling was. Onder het mom van “het is toch vakantie”, neem je lekker een extra wijntje, of een ijsje met een parapluutje op een terras in de zon. Alles bij elkaar tikt het toch aan.
Om deze vakantiekilootjes te lijf te gaan, kun je het beste gelijk ingrijpen. Een beetje overgewicht is gemakkelijker kwijt te raken, dan wanneer je wacht tot bijvoorbeeld de kerstkilo’s er ook weer aan zitten.

Hieronder vind je een aantal tips hoe je snel weer op gewicht bent.

Stel realistische goals

Breng je gewicht gestaag weer op het oude niveau. Een crash dieet is niet gezond. Het lijkt snel en gemakkelijk maar je pleegt een soort roofbouw. Als je langzamer afvalt, blijf je beter op gewicht.  Dus verwacht niet dat je 3 kilo binnen 2 weken weer kwijt bent.

Maak gezonde keuzes

Je mag echt van alles eten als het gaat om groente en fruit. En laten dit nu ook de gezonde keuzes zijn! Haal hier dus veel van in huis. En koop geen koekjes of chips, want als je het hebt, gaat het op. Je kunt ook kiezen voor een groentenpakket. Hiervan zijn verschillende aanbieders. Dan krijg je elke week een pakket met de groenten van het seizoen, in een ruime hoeveelheid.
Als je graag sauzen gebruikt, neem dan eerder rode sauzen, zoals salsa, dan witte, zoals mayonaise. Zonder saus is altijd beter maar de witte sauzen zijn vaak vetter dan de rode. Maak je mayonaise aan met magere yoghurt en wat kruiden. Bieslook is heerlijk voor bij de sla.

Een rondje detoxen

Detoxen is een gezonde manier om jezelf op de gezonde, goede weg te helpen. Het woord detoxen betekent letterlijk ontgiften. Het houdt in dat je één of meerdere dagen niet eet en alleen sappen drinkt. Daarbij is de balans van bepaalde groenten en vruchten heel belangrijk. Het is dan ook wel iets om je in te verdiepen en in deze youtube video wordt het concept van detoxen heel goed uitgelegd.
En het kost natuurlijk tijd en moeite in de ochtend om alle sappen vers te maken. Als je weet dat je daar geen tijd voor hebt ’s ochtends, kun je je detox sapjes kant-en-klaar laten afleveren. Gezond en gemakkelijk gaat best samen.

 

Eet eenderde minder van je normale portie

Dit is een fijne en simpele methode: eet gewoon een derde minder dan wat je normaal gesproken eet. Die kleinere portie eet je het beste van een kleiner bord, een ontbijtbordje, dan heb je visueel toch een vol bord. Deze methode staat in Duitsland bekend als FDH: Fresse Die Hälfte. Zij gaan dus gelijk voor de helft van wat je normaal gesproken eet, maar die Duitse schnitzels zijn dan ook enorm.

Let op wat je drinkt

Het is algemeen bekend dat alcoholische drankjes en frisdrank stiekeme dikmakers zijn. Maar wist je dat ook appelsap of sinaasappelsap uit een pak ook heel veel calorieën bevatten?  Het beste is gewoon om heel veel water te drinken. Dit is goed voor de dorst en door goed gehydrateerd te blijven, kunnen de afvalstoffen beter afgevoerd worden. Ook heel belangrijk als je een detox-dag doet.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.