RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
19 sep
Bye bye sportbuddy

Steek je hand omhoog als je dit wel eens gedacht of gezegd hebt: “Als we samen gaan sporten, dan heb ik een stok achter de deur om te gaan, maken we geen excuses meer en zijn we extra gemotiveerd.” Beantwoord je deze vraag met een grote JA? Dan ben je er waarschijnlijk heilig van overtuigd dat samen sporten veel voordelen met zich meebrengt en daar zit ook zeker wat in. Althans, dat doen grote YouTube-sterren en mudruns ons geloven. In werkelijkheid ben je in je uppie een stuk efficiënter en meer voldaan bij thuiskomst. Wil je weten waarom? Lees snel verder!

1. Stop met vergelijken!

Ook al wil je jouw eigen sportprestaties niet met dat van een ander vergelijken, je doet het onbewust toch. Met hoeveel kilo heb jij buikspieren getild en hoeveel herhalingen heb jij gedaan? De mens is ontzettend competitief aangelegd en wil graag beter presteren dan anderen. Toch is het bij het sporten van groot belang dat je deze vergelijking overslaat. Het is verloren energie: elk lichaam is anders, iedereen zit in een andere fase én iedereen heeft andere doelen. Bespaar je de teleurstelling en focus op je eigen prestaties. Deze moeten vooruitgang boeken over de tijd, niet vooruitgang boeken vergeleken met je sportmaatje.

2. Work hard, play hard

Dat je vaker gaat sporten als je een sportbuddy hebt, is wel ergens waar. Toch geniet je van een veel grotere beloning als je jezelf weet te motiveren om de sportschool op te zoeken en vervolgens een aanzienlijke tijd op de crosstrainer doorbrengt. Weet je hoe dat komt? Mensen zien vaak een grotere uitdaging in het mentale obstakel dan de fysieke. Het zit puur tussen je oren, het is een kwestie van discipline! Door alleen te sporten leer je om jezelf te motiveren en dit maakt je mentaal ontzettend sterk. Ben je al een tijd goed bezig? Beloon jezelf met een vette sport armband of telefoon accessoire, zoals een smartwatch.

3. Minder tijdverlies

Je hoeft niet te kletsen, je hoeft niet te wachten totdat de ander klaar is met de oefeningen en bepaalt helemaal zelf in welke spiergroep je zin hebt. Daarnaast mag je zelf weten wanneer je naar huis gaat: als het lekker gaat blijf je wat langer en als het niet goed gaat ga je gewoon wat eerder naar huis. Je bent 100% flexibel en dat is fijn! Daarnaast kun je goede work-out muziek door je oordopjes laten knallen, terwijl dit met een sportbuddy best wel asociaal is om te doen. Win-win!

4. Ochtendmens of avondmens?

Uit ervaring: als avondmens kun je je zo ontzettend irriteren aan ochtendmensen. Stop je met overtollige energie, doe niet zo vrolijk en laat me met rust, aldus een avondmens aan een ochtendmens. Voor sporten geldt hetzelfde. De één vindt het heerlijk om vroeg te gaan, terwijl de ander op z’n best is in de avonduren. Als jij en jouw sportbuddy zo erg van elkaar verschillen is het voor beiden beter om af en toe lekker alleen te sporten. Jouw sportsessie, jouw tijden, jouw feestje!

5. Freedom is key

Je hebt met je sportmaatje afgesproken om woensdagavond te gaan sporten. Opeens doet zich de gelegenheid zich voor om naar een pubquiz te gaan, heb je een rotdag gehad op werk, ben je gesloopt van een intense cursus of heb je gewoon simpelweg even hélémaal geen zin. Dan kun je natuurlijk geen nee zeggen, want je weet de reactie van je vriendin al. Als je lekker alleen sport heb je hier totaal geen last van. Je schuift je training een dagje vooruit, maar belooft wel aan jezelf dat je morgen echt gaat. Als je deze discipline bezit, dan is alleen sporten een geweldige uitkomst.

Als alternatief kun je natuurlijk een thuis work-out doen, via je telefoon. Hiervoor heb je een Huawei Y7 hoesje met standaard nodig en een aantal sportattributen. Een goed alternatief als je het echt niet kunt opbrengen om naar de sportschool te gaan. Alleen ben je uiterst flexibel!

Hoe ervaar jij het om alleen te sporten of om samen met je sportbuddy te gaan?  

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.