RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
02 okt
Hoe de werkplek invloed kan hebben op jouw gezondheid

Wist jij dat jouw werkplek schade toe kan brengen aan jouw gezondheid? Misschien heb je weleens het idee dat het werk jouw energie vreet, maar jouw werkplek kan meer schade berokkenen dan je denkt. Heb je er ooit eens over nagedacht hoeveel tijd jij doorbrengt achter een scherm of welke invloed de temperatuur heeft op jouw concentratie? Ziektedagen en lange periodes van afwezigheid hebben grote invloed op de prestaties en productiviteit van een werkplek, daarom is het voor alle werkgevers belangrijk om na te denken over de geschiktheid van de werkomgeving. Hoeveel van de volgende punten herken je en wat kun je eraan doen om dit te voorkomen?

Een stressvolle omgeving

Wellicht het grootste gezondheidsrisico dat de laatste jaren voorgekomen is, is die van de mentale gezondheid. Werkplekken kunnen stressvolle omgevingen zijn, vol met deadlines, druk, meningsverschillen en uitdagingen. De kans is groot dat je weleens overgewerkt hebt om achterstanden weg te werken waardoor je gebeurtenissen thuis gemist hebt, omdat je jouw taken af moest maken. Wat je je misschien niet realiseert, is dat deze acties ook gevolgen hebben voor jouw mentale gezondheid. Het kan aantrekkelijk lijken om werk op de eerste plek te zetten en in te korten op vrije tijd of lunchpauzes zodat je nog een telefoontje kunt plegen of een mail kunt beantwoorden. Het is tijd om daarmee te stoppen. Werkgevers moeten stappen ondernemen en alternatieve planningen maken en verplichte pauzes inlassen, anders verliezen zij krachten op de werkvloer aan langdurig ziekteverlof of zelfs vervroegde uittreding.

Een werkplek die te warm of te koud is

Thermisch comfort staat voorop op de werkplek, zodat werknemers het nooit te warm of te koud hebben om hun taken te kunnen voltooien. Hoewel er geen wetten zijn rond de temperaturen die aangehouden moeten worden op werkplekken, loont het voor werkgevers om ervoor te zorgen dat de temperaturen redelijk zijn. Wanneer het te heet is, riskeer je een hitteberoerte, vermoeidheid, uitdroging en gebrek aan concentratie; is het te koud, dan riskeer je infecties, keelpijn en verkoudheid, slechte circulatie en minder productiviteit.

Dit is gemakkelijk op te lossen door correct geprogrammeerde thermostaten en airconditioners te installeren, ventilatoren en waterstations, en verwarming die gebruikt kan worden wanneer het weer ineens omslaat. Er zijn mobiele verwarmingen te huur van Andrews Sykes die een oplossing zijn voor verwarmingsproblemen op elke werkplek. Een warme en comfortabele werkplek is een fijne werkplek.

Te weinig ondersteuning op de werkplek

Waarschijnlijk heb je geleerd hoe te tillen en te dragen en heb je gehoord over de mogelijke gevaren op de werkplek, maar heb je niet geleerd hoe je correct moet zitten. Een verkeerde zithouding over een langere periode kan zorgen voor enorme pijn, vooral in je rug. De langere perioden van inactiviteit en verkeerde houdingen kan verregaande gevolgen hebben die lang aan blijven houden. Veel werkgevers hebben inmiddels door dat een verkeerde houding gevaarlijk is en zij zorgen voor ergonomische stoelen en bureaus zodat er genoeg ondersteuning is tijdens het werk. Merk je dat je last begint te krijgen tijdens het werk, dan is het tijd om jouw manager te wijzen op de mogelijke oplossingen.

Langdurig achter het scherm zitten

Het zal geen verrassing zijn dat langdurig achter het scherm zitten gevaarlijk is voor de gezondheid, en ook de concentratie af doet nemen, en zorgt voor hoofdpijn en migraines, vermoeide ogen en last met het verwerken van emoties. Er zijn ontelbare studies geweest waaruit blijkt dat het blauwe licht van het scherm schade toebrengt aan onze gezondheid.

De oplossing voor dit probleem is eenvoudig; werknemers moeten ervoor zorgen dat zij regelmatig pauze nemen en managers moeten ervoor zorgen dat hier ook een geschikte ruimte voor is.  Of je nou naar buiten gaat, of gaat lunchen in de kantine, of een wandeling gaat maken, de tijd dat je niet achter het scherm zit, zal je goed doen. Wanneer je thuis bent, is het verstandig om schermen zoveel mogelijk te vermijden.

Uiteraard zijn er gezondheidsrisico’s die we niet genoemd hebben, waaronder ongevallen op de werkplek, overuren, en lange en stressvolle reistijden. Het lijkt erop dat de werkplek meer gevaren voor je heeft dan dat het goed kan doen.

Jouw werkgever heeft de taak om zorg te dragen voor zijn werkkrachten en zou rigoureuze controles moeten doen om er zeker van te zijn dat werknemers veilig, gezond en comfortabel kunnen werken tijdens kantooruren. Wees niet bang om dit eens ter sprake te brengen, hoe onbeduidend dit ook kan lijken. Het is jouw verantwoordelijkheid om aan de bel te trekken wanneer je problemen ontdekt, en we hopen dat dit artikel jou hiertoe aangezet heeft.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.