RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
05 okt
Autoverzekeringen voor ouderen fors duurder

Geweigerd als klant
De vergelijking site zocht uit wat het voor verschillende leeftijdsgroepen kost om dezelfde auto te verzekeren. Voor de proef gebruikten ze een Toyota Yaris uit het jaar 2007. Daarbij werd rekening gehouden met 8 jaren schadevrij rijden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verzekeraar Inshared in verhouding het duurst is voor ouderen. Wanneer je 65 jaar oud bent, betaal je hier per maand 23,41 euro. Iemand die ouder dan 75 is, betaalt maar liefst 53% meer: 36,94 euro. Aan de andere kant: bij Inshared kun je tenminste nog terecht als oudere automobilist. Er zijn tal van verzekeraars die een ouder iemand weigeren wanneer deze zijn of haar auto wil verzekeren. Waar iemand van 65 jaar kan kiezen uit 27 verschillende polissen, zijn dat er bij een bestuurder van 80 jaar slechts 15. Aegon en Klaverblad zijn voorbeelden van verzekeringsmaatschappijen die ouderen weigeren als klant. 

Meer gebruik van schadepot
Goed doorzoeken dan maar tot je een verzekeraar hebt gevonden waar je geen extra kosten maakt als oudere? Helaas, geen enkele verzekeraar laat ouderen net zoveel betalen als andere automobilisten. Gemiddeld gezien betaal je als oudere tussen de vijf en de tien euro meer per maand. Overigens betaal je niet alleen als oudere meer geld om je auto te verzekeren. Ook jongeren betalen bij de meeste maatschappijen meer. Het is ook niet zo heel vreemd dat ouderen én jongeren meer betalen. Beide groepen maken namelijk ook aanzienlijk vaker gebruik van de schadepot van de autoverzekering. Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars vindt het geen probleem dat sommigen maatschappijen ouderen als klant weigeren. Volgens hem zijn verzekeraars vrij om te kiezen wie ze als klant nemen of niet. Hij meent daarnaast dat de cijfers niet helemaal het juiste beeld schetsen. Buis stelt namelijk dat dit alleen maar over kale premies gaat, terwijl ouderen die veel schadevrije jaren hebben soms enorme no-claim kortingen krijgen tot wel 80%. 

Polis op basis van je rijstijl
Bovendien werken steeds meer verzekeraars met zogeheten rijstijlpolissen. Dit is een polis waarbij de premie wordt berekend naar aanleiding van de rijstijl en het rijgedrag van de bestuurder. Met behulp van speciale technologie in de auto wordt dit gemeten waarna de premie berekend wordt. Volgens Buis is dit een erg interessante optie voor ouderen en jongeren, vooral wanneer ze netjes en veilig rijden. In dat geval zou de premie namelijk een stuk lager uit kunnen vallen dan de standaard premie voor hun leeftijd. De Consumentenbond is het daar dan weer niet mee eens. De rijstijlpolissen werden door deze organisatie getest en de conclusies is dat je wel heel erg netjes moet rijden, wil je voordeel hebben van een dergelijke verzekering. Wanneer je een gemiddeld bestuurder bent, profiteer je slechts van een klein beetje korting en is het in veel gevallen zelfs voordeliger om een normale autoverzekering aan te schaffen.

 

Onderzoek van: Geld.nl

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.