RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
27 jul
Oorzaak van een hoog cholesterolgehalte

In Nederland zijn er relatief veel mensen die sterven aan een hartaanval. Een groot gedeelte hiervan had voorkomen kunnen worden door het in de hand houden van het cholesterolgehalte. Er zijn helaas weinig tot geen symptomen die aangeven dat je last hebt van een hoog cholesterolgehalte. Hierdoor ligt het risico van een te hoog cholesterolgehalte al snel op de loer. 

Oorzaak van een hoog cholesterolgehalte
Het cholesterolgehalte waar wij over spreken wanneer we het hebben over de slechte variant, is LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne). We noemen dit de slechte variant omdat deze deeltjes zich gemakkelijk aan de wanden van slagaderen hechten. Hierdoor kunnen ze dichtslibben waardoor het bloed er niet meer zo makkelijk langs kan. DHL (Hoge Dichtheid Lipoproteïnen) transporteert deze deeltjes naar de lever waardoor ze via de darmen in de ontlasting komen.

Zoals eerder ook al benoemt lopen de oorzaken van een hoog cholesterolgehalte erg uiteen. De bekendste oorzaken zijn die door een slechte levensstijl. Dit kan onder andere zijn:

  • Slecht eten
  • Roken
  • Veel alcohol drinken
  • Weinig lichaamsbeweging

Enkele voedingsmiddelen met veel LDL:

  • Zuivel
  • Gebak
  • Roomboter
  • Vlees
  • Chocolade

Cholesteroltest voor het meten van je waarden|
Het is tegenwoordig makkelijk te testen of uw cholesterolwaarden laag, gemiddeld of te hoog zijn. Dit kun je controleren met een analoge of een digitale test. Een analoge test is slechts één keer gebruiken en is handig als je bijvoorbeeld één keer in het jaar wilt testen. Indien je regelmatig je waarden moet meten zijn er handige digitale testen voor het bijhouden van het verloop. Een cholesterol test werkt met een teststrookjes en een druppeltje bloed. Hiermee kan de test snel en vanuit uw eigen huis bepalen wat uw waarden zijn.

Hoog cholesterolgehalte behandelen
Een hoog cholesterolgehalte is gelukkig ook te behandelen. Met een slechte levensstijl maak je meer kans op een hoog cholesterolgehalte en zul je minder resultaat merken wanneer je een behandeling ondergaat. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot hart- en vaatziekten of in het ergste geval tot een hartaanval. Je kunt een hoog cholesterolgehalte behandelen met verschillende medicijnen. Dit kan in overleg met de huisarts worden voorgeschreven. Daarnaast is het belangrijk om veel te sporten en het slechte eten met veel LDL te laten staan.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.