RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
24 okt
Je zorgverzekering kiezen in 6 stappen

In november en december van elk jaar kan je weer je zorgverzekering kiezen. Dat is vaak een lastige keuze omdat je soms niet weet waar je precies naar moet kijken. Daardoor betaal je al snel teveel, en dat is natuurlijk zonde. Dit zijn 6 stappen die je kan volgen om een zorgverzekering te vinden die bij jou past.

Stap 1: Eigen risico

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten vanaf de leeftijd 18 jaar en ouder. Dat houd in dat je moet betalen en daarvoor een vergoeding krijgt bij de zorg. Een verplichte eigen risico kost €385,-. Bovenop een verplichte eigen risico kun je zelf ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico, zodat je maandelijkse premie omlaag gaat.

Stap 2: Tandarts verzekering

Niet iedereen heeft een tandarts verzekering nodig. Belangrijk is om zelf te kijken of het nodig is of niet, vraag jezelf af of je een goed gebit hebt. Of je alleen voor controle naar de tandarts gaat en bijna tot geen behandelingen hoeft. Vraag ook aan jou tandarts welke behandelingen je kan verwachten in de aankomende tijd.
Als je toch een tandarts verzekering wilt is het handig dat je verzekeringen met jou wensen met elkaar gaat vergelijken. Kijk niet alleen naar de kosten van een verzekering maar ook naar de vergoedingen en voorwaarden die een verzekering meebrengt. Let ook bij de keuze die je maakt op de acceptatiekosten.

Stap 3: Basisverzekering

Een basisverzekering is onderdeel van een zorgverzekering. Deze verzekering dekt een gedeelte van de kosten voor jou medische gezondheid. Een basispakket heeft de overheid samengesteld en is daarom bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Ieder jaar wordt deze basisverzekering ook aangepast. In sommige gevallen kan je ook kiezen voor alleen deze basisverzekering. Hierdoor zullen je maandelijkse lasten lager zijn, echter geeft het ook risico’s wanneer je geen aanvullende verzekeringen hebt.

Stap 4: Wat heb je echt nodig?

90% van de Nederlanders heeft een aanvullende zorgverzekering, terwijl dat niet voor iedereen nodig is. Het is eigenlijk alleen interessant voor de mensen die vaak gebruik maken van de aanvullende zorg. Vaak is voor meeste een basisverzekering genoeg., want de noodzakelijke zorg is gedekt door een basisverzekering. Wij als Nederlanders betalen zoveel geld voor een zorgverzekering doordat wij risicomijdend zijn.

Stap 5: Zorgverzekeringen vergelijken

Elk jaar is het slim om jou zorgverzekering opnieuw te vergelijken met andere verzekeraars om te kijken of jou zorgverzekering nog het best is. Kijk of je nog wel bij jou vertrouwde zorgverleners terecht kan en of de premie niet te hoog is. Ieder jaar wordt er rond half november de nieuwe voorwaardes en premies van een zorgverzekeraar bekend, en dat kan nog wel eens veranderen van vorige jaren. Als je toch wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat tot 1 februari, als je voor januari opgezegd hebt.

Stap 6: Premie per jaar

Je betaald een premie aan je verzekeraar om verzekerd te zijn. Meestal betaal je een premie een keer per maand, maar het kan ook per jaar betaald worden. Als je ervoor kiest om per jaar te betalen, krijg je vaak premiekorting.

Succes met je zorgverzekering kiezen in 2018!

 

1 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.