Meer nog dan bij een bril moeten contactlenzen totaal bij een individu passen. De lenzen maken tenslotte direct contact met je oog. Het materiaal moet dus aan hoge eisen voldoen en passen bij je behoeften en noden.
Lenzen zijn medische hulpmiddelen. Het is dus niet verstandig om kant-en-klare pakketjes te kopen in de drogisterij. Alleen al de scherpte van die lenzen zal niet exact overeenkomen met wat je ogen behoeven. In de winkel is er geen ruimte om voor elke kleine oogafwijking een standaard lens in het schap te hangen. Dus je moet dan kiezen voor een scherpte die in de buurt komt. Maar als het om zo een belangrijke zaak gaat als je zicht, dan moet je niet beknibbelen op kwaliteit.
De zoektocht naar de juiste lens begint dus met een bezoek aan de opticien of oogarts. Hij of zij kan vaststellen aan welke scherpte de lenzen moeten voldoen. Ook zal de expert je aan de hand van tests en vragen blootleggen wat voor soort lens bij je past. Want zodra het moment van lenzen bestellen komt, zal je ontdekken dat er vele soorten en maten zijn.
Zo is er een scheiding tussen harde en zachte lenzen. Een voorbeeld van zachte lenzen is air optix aqua, een populaire lens van Vision Direct. Zoals het woord zacht aangeeft is het materiaal van zachte lenzen flexibel. Neem je een zachte lens in de hand, dan kan je hem makkelijk buigen of uitrekken. Een harde lens is niet flexibel. Het grootste voordeel van een harde lens is dat hij langer meegaat en daardoor de goedkopere optie is. Wel zal je er wat langer aan moeten wennen.
Het voordeel van een zachte lens is dat je er vrij snel aan went. Ook laten zachte lenzen meer zuurstof door dan harde lenzen en daar heeft je oog baat bij. Dragers van hoog zuurstof doorlatende lenzen rapporteren dat hun ogen er gezond uit blijven zien en natuurlijk blijven aanvoelen. Beide soorten hebben weer als voordeel ten opzichte van een bril dat ze niet opvallen, dat ze niet beslaan door damp en dat ze niet zo schade gevoelig zijn.
Zodra je contactlenzen in huis hebt zal je moeten oefenen en leren hoe je ze inbrengt. De meeste dragers trekken met hun wijsvinger of middelvinger van de linkerhand het bovenste ooglid omhoog en duwen met de middelvinger van de andere hand het onderste ooglid omlaag. De rechter wijsvinger wordt bevochtigd met lensvloeistof, waarna de lens met de bolle kant op het topje wordt gelegd en tegen het oog wordt gedrukt. Mik je precies en rustig in het centrum, dan is de slaagkans hoog. Oefening baart kunst.
Lenzen vergen een beetje onderhoud. Net zoals je een bril regelmatig moet oppoetsen, zo zal je de lenzen moeten opbergen in een schaaltje met verse lenzenvloeistof. Beschouwt dat als het poetsen van je tanden en geef vuiltjes en stofjes geen kans. Sporten kan prima met lenzen in en zelfs zwemmen is geen probleem, als je maar onder water je ogen gesloten houdt!