RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
13 dec
Gezond klussen: 5 handige tips

Na verloop van tijd is klussen aan je huis onvermijdelijk. Bij het klussen komen er soms schadelijke stoffen vrij, die niet goed zijn voor jou en je gezondheid. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat het klussen een stuk gezonder wordt. Lees in dit artikel 5 handige tips om gezond te klussen.

Tip 1: Gebruik ecologische verf

Verven is de meest voorkomende klus aan huis. In onder andere verf, lijm en lak worden oplosmiddelen gebruikt zoals terpentine. Terpentine is niet goed voor de gezondheid en dit middel blijft verdampen tot een aantal maanden na het aanbrengen. In het geval van schilderwerk is het verstandig om gebruik te maken van ecologische verf. Deze verf is op waterbasis en daarmee makkelijker afbreekbaar dan reguliere verf. Schakel je een schildersbedrijf in voor deze klus? Vraag dan om rekening te houden met het gebruik van ecologische verf in de schilderwerk offerte.

 homedeal1 

Tip 2: Draag bescherming

Hoewel het snel opschuren van de eettafel niet zo gevaarlijk lijkt, is het altijd aan te raden om bescherming te dragen. Draag een fijnstofmasker en een veiligheidsbril als dat wordt voorgeschreven. Zo minimaliseer je het inademen van schadelijke stoffen en bescherm je belangrijke zintuigen zo goed mogelijk.

Tip 3: Ventileer voldoende

De beste manier om ervoor te zorgen dat de schadelijke stoffen zo snel mogelijk je woning verlaten, is door goed te ventileren tijdens het klussen. Als je aan de slag gaat met lak, lijm of verf dan is het aan te raden om de ruimte nog twee maanden goed en regelmatig te ventileren. Let er hierbij wel op dat je het droogproces niet verstoort. Dit doe je door ramen op een kiertje te zetten in plaats van wagenwijd.

homedeal2  

Tip 4: Doe zoveel mogelijk buiten

Probeer zoveel mogelijk van je klussen buiten te doen als dit mogelijk is. Zo hou je de schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten je huis, waardoor jij het minder inademen. Het schuren en snijden van hout zijn bijvoorbeeld klussen die je goed buiten uitvoert.

Tip 5: Maak schoon met water

Ga je flink boren, schuren of timmeren? Probeer het stof dat je veroorzaakt op te ruimen met natte doeken in plaats van met een bezem of een stofzuiger. Met een bezem of een stofzuiger zorg je er namelijk voor dat het stof deels in de lucht terecht komt. Met vochtige doeken voorkom je dit.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.