Vanaf het moment dat je die positieve zwangerschapstest in handen hebt, krijgt je leven een heel andere wending. Waarschijnlijk komen er veel vragen in je op. Iedereen vertelt je iets anders en je weet op den duur niet meer wat je moet verwachten.
In het prille begin is alles nieuw en eng. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in dat lichaam van je?
Een mijlpaaltje met 6 weken
Al 6 weken zwanger? Proficiat, nu kloppen er 2 harten in je lichaam. Naast het hartje van je baby, worden nu ook andere belangrijke organen gevormd. Het is belangrijk om zeker in deze periode attent te zijn op je voedingspatroon. Beperk medicijngebruik tot een minimum en gebruik medicijnen alleen in samenspraak met je dokter en/of apotheker.
En hoe ziet je baby er nu uit? Een garnaaltje van zo'n 5 mm groot heeft zich in je baarmoeder genesteld. Het gezicht wordt gevormd maar zal pas binnen enkele weken zichtbaar zijn op een echo.
Een opgeblazen gevoel, al dan niet in combinatie met misselijkheid, is één van de meest voorkomende symptomen in deze periode.
Boosdoener hier is het hCG-hormoon. Dit zwangerschapshormoon zal pieken tussen de 6de en 16de week.
Het 8 weken buikje?
Ben je al 8 weken zwanger? Dat is zeker mogelijk! Bij een eerste zwangerschap kan een buikje op zich laten wachten, maar als je nog niet zo lang geleden bevallen bent, kan je buik zeker al zichtbaar zijn.
Je baby is nu al zo'n 2 cm groot, en ziet eruit als een echt mini-mensje. Zelfs de geslachtsdelen zijn al gevormd, maar om ze op een echo te zien is het nog wat te vroeg.
In deze periode is het belang van water drinken nog groter. Naast een opgeblazen gevoel kan je ook last krijgen van verstoppingen. Het zwangerschapshormoon maakt je spieren allemaal een beetje meer ontspannen, zo ook je darmspieren, met verstoppingen tot gevolg. Met het drinken van water ga je je stoelgang vlotter kunnen laten verlopen, naast de gezonde effecten van water op je lichaam.
Merk je echter dat je heel vaak moet overgeven, kan af en toe een glas suikerhoudende frisdrank een reddingsmiddel zijn om je suikerbalans op peil te houden.
Op naar de volgende stap
Dit is allemaal voor de eerste weken van je zwangerschap. Hoe verder je vordert, hoe anders je lichaam kan gaan doen. Vertrouw je iets niet, of zit je met vragen? Bel zeker naar je huisarts of een verloskundige, zij zullen je met plezier bijstaan!