RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
13 mrt
Led verlichting ook in 2018 dé verlichting

De led revolutie is nog lang niet voorbij. In de woning vinden we steeds meer functionele en sfeervolle toepassingen voor led verlichting. Niet alleen aan het plafond maar ook langs wanden, kasten en rekken zorgen de lampen en strips voor een schitterend effect. Zelfs overdag kunnen schaduwplekjes onder of achter het interieur mooi worden uitgelicht met led verlichting. Omdat de lampen weinig warmte ontwikkelen en handig kunnen worden weggewerkt is bijna alles wat je kunt bedenken mogelijk. Led verlichting zal onze creatieve geest ook dit jaar aangenaam bezig houden.

Het lage energieverbruik en de lange levensduur van led

Dat we led lampen naast hun verlichtingsfunctie ook als decoratieve elementen kunnen gebruiken komt vanwege hun zeer lage energieverbruik. Een klassieke gloeilamp verbruikt per uur 25 watt aan elektriciteit om een lichtstroom van 200 lumen op te wekken. Om dezelfde hoeveelheid licht te produceren heeft een led maar 2 watt nodig. Uiteraard scheelt dit bijzonder veel in de kosten.

Nog een prettig voordeel van led verlichting is de superlange levensduur. Een gemiddelde led heeft 50.000 branduren. Dit betekent dat indien de lamp 10 uren per dag aanstaat, hij ongeveer 14 jaar meegaat. Je kunt led verlichting dus gerust op lastig te bereiken plekjes aanbrengen, aangezien de lampjes nagenoeg nooit stuk gaan en verwisseld hoeven te worden. Na 14 jaar is het ook tijd om je woonkamer, keuken of slaapkamer een gedeeltelijke of volledige make-over te geven.


Led verlichting kopen? Hieruit kun je kiezen

Er zijn inmiddels uiteenlopende typen led lampen op de markt die in verschillende lampfittingen passen. We gaan ervan uit dat je inmiddels bekend bent met de led panelen en led Tl-lampen als vervangers voor de oude fluorescent Tl-buizen. Er zijn gelukkig ook een heleboel spotlampjes te krijgen die opgebouwd zijn uit meerdere led-dioden. Traditioneel waren dit de kleine dioden met het bekende ronde lensje eromheen. In spots wordt er in toenemende mate gebruikgemaakt van platte leds (zogenoemde SMD-leds) die voor een bredere spreiding van het licht zorgen. Verder zijn er nog de high power leds met een sterkere lichtbundel en de COB (chip on board) leds die geprezen worden om hun mooie reflectie van het licht. Deze laatste twee soorten led verlichting zijn meestal iets duurder in aanschaf.

Net als bij elke andere lamp zul je ook bij led verlichting moeten letten op het type fitting. Naast de standaard E27 schroeffitting vindt je ook leds met een kleinere E14 schroeffitting en met diverse soorten bajonet fitting (de bekende dubbele pootjes). Om te weten hoe sterk de lichtbundel van de lamp is, kun je beter op het aantal lumen letten dan op het in watt uitgedrukte vermogen. Houd er bij de aanschaf van lampen rekening mee dat niet alle led verlichting dimbaar is.

De led verlichting strip is nog altijd razend populair. Op strips zitten vandaag de dag bijna altijd SMD (Surface Mounted Device) leds. Dankzij deze platte led-lampjes zijn de strips een stuk dunner, eleganter en minder gevoelig voor schade. Met SMD leds kunnen onder meer lichtkleuren ontwikkeld worden die de eerste generatie led verlichting niet voor elkaar kreeg. Wat denk je van turquoise gekleurde strips in de inham van je plafond, een bordeaux lichtlijn langs je keukenkasten of marineblauwe led verlichting rond je aquarium.


Met led verlichting creatief aan de slag in de woning


Led spotjes en strips zijn fantastische sfeermakers in de woonkamer. De spotjes kunnen mooi geïntegreerd worden in het plafond, de wanden, de raamkozijnen en de vloer. Door ze in verschillende groepen op een dimmer aan te sluiten, kun je de lichtintensiteit snel aanpassen aan de stemming in huis. Bepaalde led verlichting systemen zijn met een handige afstandsbediening bedienbaar. Met led strips creëer je een unieke sfeer rond je bankstel, het televisiemeubel, vitrinekasten en boekenrekken. Indien er een gezellige bar of andere blikvanger in de woonkamer is, kun je met led verlichting alle kanten op.

Indirect licht transformeert je keuken tot een oergezellige ruimte. Denk bijvoorbeeld aan led verlichting onder de kasten, waardoor er voldoende licht op het werkblad valt maar de keuken niet volledig verlicht is. Strips onder het keukeneiland, de inbouwkasten en de eetbar zorgen voor een fraai effect. Boven de eettafel kun je met warme led spots een knusse ambiance scheppen.

Geschikt voor alle locaties

Ook in de slaapkamer en de badkamer kan er veel met led verlichting worden gedaan. COB leds zijn vanwege hun zachte uitstraling ideaal voor deze ruimten. Kleine spotlampjes zorgen in de slaapkamer voor een mooie afwisseling tussen licht en duister. Zorg ervoor dat de dimknop binnen handbereik is. Met spotjes langs de muren van de badkamer en strips onder de badkuip ervaar je elke dag het ontspannen gevoel van een spa.

In gangpaden is led verlichting een excellente lichtbron. Strips in de plint voorkomen dat kinderen 's avonds hun voetjes stoten. Bij trappen kun je led verlichting onder de leuning bevestigen of je kunt kleine platte SMD leds onder de treden plaatsen. De mogelijkheden voor kleurgebruik zijn in alle delen van de woning onbegrensd. Laat je fantasie de vrije loop en transformeer met behulp van led verlichting je huis tot een schitterende, sfeervolle omgeving.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.