RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
26 apr
Waar op te letten bij de aanschaf van een bloeddrukmeter

 

Zodra je iets nieuws aanschaft  kun je eerst uitzoeken wat het beste merk is, waar het product het voordeligste te verkrijgen is en wat andere consumenten jou aanraden. Dat kun je bij het kopen van een z doen, maar ook bij het aanschaffen van een nieuwe broek. Een bloeddrukmeter is daarop geen uitzondering en wij geven je graag tips om de juiste aan te schaffen.

Wat is bloeddruk eigenlijk?
Ieder hart pompt bloed door het lichaam. Zo worden de spieren en organen in ons lichaam voorzien van zuurstof en andere voedingsstoffen. Zodra het bloed wordt rondgepompt, ontstaat er een druk op de bloedvaten. Dat noem je de bloeddruk.

Ieders bloeddruk bestaat uit twee waarden: de boven- en onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde. Deze wordt namelijk gemeten op het moment dat het hart samentrekt: gedurende de pompfase van het hart. Tijdens deze pompfase wordt er veel bloed in de slagaders gepompt, wat samen gaat met de hartslag. Na deze fase volgt de rustfase: het moment tussen twee hartslagen in. Het hart ontspant zich en de druk neemt af. De druk die dan overblijft, wordt de onderdruk genoemd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bloeddrukmeter?
Voordat je een bloeddrukmeter aanschaft, vraag je eerst advies aan je huisarts. Deze kan je helpen de geschikte bloeddrukmeter te kopen. Daarna kun je zelf op zoek naar een bloeddrukmeter die bij jou past. Voor het meten van je bloeddruk thuis, zijn er pols- en bovenarm bloeddrukmeters. Het advies van de Hartstichting is om een bovenarmmeter aan te schaffen. Die is namelijk minder gevoelig voor fouten.

Elke bloeddrukmeter heeft een CE/markering wat wil zeggen dat het apparaat getest is op veiligheid. CE is echter geen garantie voor betrouwbaarheid. Dat wordt namelijk getest door Dabl. Deze organisatie werkt samen met internationale protocollen. Op de website van deze organisatie vind je de resultaten van verschillende bloeddrukmeters. Groen betekent aanbevolen, oranje betekent twijfelachtig en rood betekent niet aanbevolen. Wees verstandig en kies een bloeddrukmeter uit de groene categorie.

 

 

 

Tags:
1 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.