RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
03 mei
Gezonde werkplek en de noodzaak van een goede zithouding

 

Een gezonde werkplek, het is een belangrijk onderwerp. Iedereen zal het begrip 'muisarm' kennen. Als je er zelf last van hebt gehad, weet je hoe pijnlijk die blessure is. Steeds meer bedrijven ervaren de noodzaak van het inrichten van een gezonde werkplek. Uitval van personeel door onnodige blessures is een grote schadepost voor de onderneming. Het ziekteverzuim kost je als werkgever te veel geld om niet in een gezonde werkplek te investeren. Dat is terecht, de gezondheid van je medewerkers heeft altijd prioriteit. Een medewerker met een gezonde lichamelijke conditie is productiever en heeft meer plezier in zijn werk.

Verkeerde zithouding is boosdoener

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de genoemde muisarm. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel werkgevers de werkplek anders zijn gaan organiseren. Vooral op kantoren, waar mensen lang in één en dezelfde houding zitten, zijn aanpassingen gedaan in de stand van de computer en de zithouding ten opzichte van het bureau. Vandaag de dag is er gelukkig ook steeds meer aandacht voor de andere beroepsgroepen waar je steeds dezelfde houding aanneemt. Herhaling van vast terugkomende bewegingen kunnen leiden tot lichamelijke klachten. De schouders, armen en de rug wordt zwaar belast, wat kan leiden tot spierpijn tot zelfs slijtage. Meestal is een verkeerde zithouding ten opzichte van het werk dat je doet, de boosdoener. Maar hoe voorkom je dat?

De zadelkruk bij kappers

Eén van de beroepsgroepen die actief ten aanzien van werkhouding aanpassingen deed zijn kapsalons geweest. Je herkent vast de 'zadelkruk', een kruk waar het zitvlak de vorm van een zadel heeft. Dit geeft de kapper, die een hogere positie aanhoudt dan het hoogteniveau van de klant, een goede zithouding en een gezonde balans. Voor staande beroepen (zoals bijvoorbeeld de tandartsen, laboranten, opticiens, maar ook lassers of medewerkers aan de lopende band) dé oplossing om gezond te werken. De ergonomische vorm van de zadelkruk zorgt ervoor dat het bekken een juiste stand aanneemt. Ook als je langdurig in dezelfde houding moet staan.

Een goede zithouding is geen keuze

Het is een misverstand te denken dat mensen 'bewust' een verkeerde houding aannemen. Als je lange tijd op een verkeerd ontworpen stoel of kruk blijft zitten, gaat je lichaam protesteren. De belasting op de nekspieren, rug of het bekken is gewoonweg te groot. Je gaat verzitten, zogenaamd om een comfortabeler houding aan te nemen. De werkelijk is dat je lichaam vraagt om rust.

Die rust kun je bieden door te kiezen voor de juiste werkstoel. Voor (half) zittende beroepen is een ergonomische kruk (zoals de zadelkruk) hier een uitkomst voor. Het biedt in hoge mate stabiliteit en comfort, wat leidt tot een gezondere werkhouding. De natuurlijke houding van het lichaam blijft bestaan, waardoor het minder energie vraagt om langer in dezelfde houding te blijven. Dat leidt weer tot medewerkers die zich energiek voelen, meer uithoudingsvermogen hebben en leidt tot betere prestaties.

Zien is geloven

Ik hoop dat ik met dit artikel je interesse in gezonde werkstoelen en zadelkrukken heb gewekt. Er moet hier meer aandacht voor zijn. Blessures op het werk zijn onnodig en te voorkomen. Als je benieuwd bent hoe deze oplossing eruit ziet, kijk dan eens bij Zadelkruk Nederland. Hier zie je dat de mogelijkheden enorm zijn, zowel in modellen als in kleur. Stoelen en krukken zijn te krijgen in vele soorten en maten. Voor iedere huisstijl of interieur is er wel een passende kruk te koop. Een aanrader!

 

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.