RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
17 sep
De verloop van een zwangerschap van week tot week

Hoe verloopt een zwangerschap en ontwikkelt deze zich van week tot week? Gefeliciteerd, je bent zwanger! Ben je ook zo nieuwsgierig hoe jullie kindje gaat groeien in je buik en wat er allemaal gaat gebeuren? Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De uitgerekende datum is een oriëntatiepunt in de toekomst, want in de praktijk kan het kindje vanaf week 37 tot en met week 42 geboren worden. In dit artikel bespreken we de algemene verloop van een gezonde zwangerschap en hoe het kindje zich ontwikkelt van eicel tot volgroeide baby per trimester. 

Eerste trimester

De eerst drie maanden van de zwangerschap vormen het eerste trimester. Het is een spannende en bepalende tijd voor het kindje. De eerste 4 tot 6 weken heb je misschien van de zwangerschap gemist, want dan komen veel vrouwen pas erachter dat ze in verwachting zijn. Wat speelde er ondertussen in je baarmoeder af? De bevruchte eicel vermenigvuldigd zich tot een bal van cellen die zich in de baarmoederwand innestelt. Vervolgens groeien deze cellen tot een embryo en placenta (die zorgt voor zuurstof en voedingsstoffen). Het is een heel proces waarin in 12 weken de bevruchte eicel uitgroeit tot een foetus van gemiddeld 6,9 centimeter, inclusief organen en belangrijke lichaamssystemen. Door het veranderingen in je hormoonhuishouding zal je last kunnen krijgen van bekende zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid. 

Tweede trimester

De tweede drie maanden van de zwangerschap, week 13 tot en met 26, worden ook wel het tweede trimester genoemd. De baby groeit hard, van 6,9 naar 36,8 centimeter en dat zal je aan je zwangerschapsbuik gaan zien. De baby werkt in dit trimester aan belangrijke zintuigen om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Hij of zij kan je nu ook horen en zal je stem gaan herkennen. Aan het eindde van dit trimester lijkt de baby aan de buitenkant af (hij kan immers nu ook duimen, hikken en gapen), maar van binnen moet er nog een hoop verder groeien. 

Derde trimester

Week 28 tot en met je bevalling staat in het teken van het derde trimester. In dit trimester groeit de baby tot gemiddeld 50,2 centimeter en 3400 gram. In het begin van dit trimester gaan de oogjes open en langzaamaan wordt de baarmoeder krapper en je buik gigantisch. Organen ontwikkelen zich steeds verder en kraakbeen zet zich om in botjes. Langzaamaan neemt de baby een achterhoofdsligging aan en daalt langzaam in tussen de bekken. Vanaf week 37 kan de bevalling beginnen en dit zal je aan je lichaam merken. Die maakt zich klaar om een kind te baren. Oefen weeën, zwangerschapsdementie en kortademig horen allemaal bij de kwaaltjes van het derde trimester. Het kindje komt zodra hij of zij er klaar voor is. 

Meer weten? Je kunt hier ook de zwangerschap per week volgen en zien hoe jullie kindje van week tot week ontwikkeld in je buik!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.