Maar liefst 6 op de 10 mensen hebben problemen met hun ogen en dragen een bril of contactlenzen. Een prachtige oplossing; zonder dit hulpmiddel wordt deelnemen aan het normale leven namelijk een stuk ingewikkelder of zelfs onmogelijk. Maar wat als een bril of contactlenzen irritatie geeft? Gelukkig is daar een mooie oplossing voor.
Ooglaseren ideale oplossing
Ondanks dat de bril tegenwoordig helemaal hip is, zijn er toch mensen die zich er niet prettig bij voelen. Ze vinden het niet mooi staan bij zichzelf of irriteren zich aan bepaalde zaken. Denk bijvoorbeeld aan fietsen in de regen, sporten of simpelweg even lekker knuffelen. Bij dit soort activiteiten kan de bril behoorlijk in de weg zitten. Uiteraard is het mogelijk om contactlenzen te overwegen. Echter ook lenzen kunnen op den duur als belastend worden ervaren. Voor deze groep mensen is ooglaseren de ideale oplossing.
Wat is ooglaseren?
Met behulp van een laser is het mogelijk de bolling van je oog te corrigeren. Speciale apparatuur voert immens kleine aanpassingen uit aan het epitheel. Dit is een laagje van je hoornvlies. De bedoeling is dat door deze behandeling het licht weer op de juiste manier op het netvlies valt. Als dat bereikt wordt is je zicht weer helemaal scherp. Iemand die zijn ogen laat laseren hoeft daarna geen bril of contactlenzen meer te dragen. Een verademing!
Betrouwbare kliniek
Het aantal mensen dat hun ogen wil laten laseren neemt steeds meer toe. En dat is niet zo gek. Vaak worden ze enthousiast gemaakt door vrienden of kennissen die ook deze behandeling hebben ondergaan. Momenteel zijn er jaarlijks ruim 25.000 mensen die van hun bril of contactlenzen af willen. Klinieken springen hier maar wat graag op in en maken reclame voor hun behandelingen. Bedenk altijd goed dat je ogen een kostbaar bezit zijn en kies een betrouwbare kliniek voor ooglaserbehandelingen. Belangrijke punten om op te letten zijn:
- Certificatie en registratie
- Keurmerk
- Risico's
- Prijzen
Stappenplan ooglaserbehandeling
De behandeling gaat in verschillende stappen. Je begint altijd met een vooronderzoek. Dit onderzoek is heel belangrijk want het bepaalt of je ogen geschikt zijn om te laseren. Zo wordt er gekeken naar de dikte van je hoornvlies, je sterkte en de traanproductie. Aan de hand van de uitslagen kan een oogarts bepalen welke methode het beste bij jou past. Voordat de behandeling start worden je ogen verdoofd waardoor je niets zult voelen tijdens het laseren. De arts zal alleen één van de lagen van het hoornvlies behandelen en laat de rest van het oog met rust. Naderhand is het mogelijk even bij te komen met je ogen gesloten. De meeste klinieken hebben in het eerste jaar na het ooglaseren nog diverse controles.
Kosten ooglaseren
Het is verstandig om vooraf naar de tarieven te vragen en te kijken naar de voorwaarden bij je zorgverzekeraar. Er is voor een ooglaserbehandeling geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden het echter wel in de aanvullende verzekering. Ook het wel of niet gebruiken van medicijnen kan van invloed zijn op de kosten van de behandeling. Nadien is bij sommige mensen namelijk medicatie gewenst. Dit uitzoeken is het allemaal waard. Wie zijn ogen ooit heeft laten laseren hoor je bijna altijd zeggen: ‘dit had ik echt veel en veel eerder moeten doen!'