RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
06 okt
Kosten voor een ooglaserbehandeling

Dankzij een ooglaserbehandeling kunnen veel mensen met een ernstige visuele beperking weer hopen op optimaal zicht. Laseroogbehandelingen worden al vele jaren met succes uitgevoerd en worden steeds populairder. De kosten van de procedure zijn niet onbelangrijk voor de beslissing om al dan niet de ogen te laten laseren. We leggen u uit op welke kosten u kunt rekenen bij een ooglaserbehandeling. 

Vergelijking van de kosten

De kosten voor een ooglaserbehandeling beginnen bij ongeveer 800 euro en kunnen oplopen tot 2.600 euro per oog. Hoe ontstaan de verschillende prijzen voor ooglaserbehandelingen? De prijs van een ooglaserbehandeling hangt sterk af van de keuze van de behandelmethode. Afhankelijk van de individuele fysieke omstandigheden worden verschillende procedures met verschillende technologieën gebruikt. 

De prijs van een ooglaserbehandeling is ook afhankelijk van de omvang van de te corrigeren visuele handicap. In de regel kunnen lage dioptriewaarden gunstiger worden gelaserd dan hogere dioptriewaarden. Last but not least kunnen ook het lasersysteem en de gebruikte speciale apparatuur de kosten van de ooglaserbehandeling beïnvloeden. U kunt hier ooglaserklinieken vergelijken en kosten besparen.

Kostencomponenten ooglaserbehandeling

Gemiddeld kost een ooglaserbehandeling liggen tussen de 2.000 euro en 4.000 euro voor beide ogen. De totale kosten van een ooglaserbehandeling bestaan meestal uit meerdere kostencomponenten: 
• Voorafgaand aan de operatie: Overleg incl. vooronderzoek 
• De procedure: behandelkamer, specialist, ooglaserbehandeling 
• Na de operatie: medische follow-up (2-3 afspraken) gedurende de eerste 6 maanden 

Ziektekostenverzekering

De kosten van een oogcorrectie door middel van een laserbehandeling worden over het algemeen niet gedekt door de zorgverzekering. Dit geldt voor alle kosten verbonden aan de ooglaserbehandeling. De reden hiervoor is dat de procedure niet als medisch noodzakelijk wordt geclassificeerd. De kosten worden daarom niet terugbetaald, vergelijkbaar met schoonheidsbehandelingen. 

Bij een aanvullende zorgverzekering worden de kosten van een ooglaserbehandeling meestal gedeeltelijk gedekt. Patiënten dienen de exacte voorwaarden rechtstreeks met hun zorgverzekeraar te bespreken en in ieder geval vóór de ingreep. Afhankelijk van het verzekeringstarief, de contractuele bepalingen en de goodwill van de verzekeringsmaatschappij kan het verzoek om terugbetaling voor elk afzonderlijk geval een andere uitkomst hebben. 

Is een ooglaserbehandeling financieel de moeite waard?

Een ooglaserbehandeling kost meestal enkele duizenden euro's. Op het eerste gezicht is dit een indrukwekkend bedrag dat de patiënt meestal volledig uit eigen zak moet betalen. Maar als je bepaalde berekeningen maakt, kan de ooglaserbehandeling zelfs financieel de moeite waard zijn. 

Kostenbesparingen bij een ooglaserbehandeling

Volwassenen moeten hun bril vaak zelf betalen, zowel de lenzen als het montuur. Ook hier draagt de basis zorgverzekering niet bij in de kosten. Afhankelijk van de sterkte van de bril, het materiaal en de kwaliteit van de lenzen en de esthetische eisen die aan het model worden gesteld, liggen de gemiddelde kosten voor een bril tussen de 350 euro en 1.000 euro. Omdat een nieuwe aankoop regelmatig onvermijdelijk is, kan een aanzienlijk bedrag zich in de loop der jaren opstapelen. De kosten voor een ooglaserbehandeling kunnen dus al na enkele jaren worden afgeschreven en op de lange termijn kan de beslissing voor de procedure zelfs een kostenbesparing betekenen.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.