RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
05 mei
Een gezonde zithouding op kantoor voorkomt ziekteverzuim door rugklachten

Als je alle uren optelt die je zittend op je kantoor doorbrengt, dan zijn er dat heel wat. Ook al loop je regelmatig eens rond of strek je de benen terwijl je zit, je lichaam heeft heel wat te verduren zonder dat je er erg in hebt. Voor een zittende functie op kantoor is een degelijke bureaustoel dan ook onmisbaar. Maar welke stoel kies je of vraag je aan je baas? Ga in elk geval voor een ergonomische bureaustoel en dan liefst een bureaustoel met verstelbare lendensteun.

 

Je houding is belangrijk

Personen die veelvuldig met een beeldscherm werken, vallen bijna allemaal onder de categorie KANS (Klachten aan armen, nek en schouder). Dit komt omdat je een statische houding aanneemt. Volgens de Arbo-wetgeving is elke houding, van welk lichaamsdeel ook, die meer dan vier seconden duurt een statische houding. Met andere woorden: iedereen die bureauwerk verricht valt waarschijnlijk wel onder deze categorie. Daarom voorziet de Arbo-wetgeving en de Nederlandse Norm (NEN-norm) ook eisen voor ergonomische stoelen voor op kantoor. De wetgeving heeft hierbij oog voor:

  • de ideale zithoogte
  • de ideale zithoek
  • de ideale zitdiepte
  • de ideale hoogte van armleuningen
  • de ideale lendenondersteuning


Omdat niet elke persoon dezelfde lichaamsbouw heeft, zijn in principe alle Arbo-gekeurde bureaustoelen verstelbaar op elk van deze punten. Als medewerker pas je je stoel aan je lichaam en bureau aan. De laatste ontwikkelingen in bureaustoelen gaan vaak over de verstelbaarheid van rugleuning en zitting. Ga voor een stoel met een synchroon mechanisme (zitting kantelt achteraan omlaag en rugleuning gaat naar achter) of een multi-dynamische stoel (zitting kantelt achteraan omlaag en vooraan omhoog en rugleuning gaat naar achter). Deze stoelen volgen perfect de bewegingen van je lichaam. Let ook op het type wielen. Voor elke ondergrond (tapijt of vloer bijvoorbeeld) bestaat er een aangepast type van wielen.

 

Een paar tips voor een gezonde houding

Ook al heb je een perfect aanpasbare bureaustoel, je hebt zelf ook voor een groot gedeelte in handen hoe je houding aan je bureau is. Ga niet voorover buigen op je stoel, maar zit rechtop. Je knieën moeten altijd in een hoek van minimum 90° zijn en je voeten moeten plat op de grond staan. Ben je nogal klein en raken je voeten de grond niet? Gebruik dan een voetbankje. De holte van je knieën mag niet tegen de zitting van je stoel aangedrukt zitten.

Naast een gezonde houding op je stoel is en blijft het belangrijk om te blijven bewegen op de werkvloer:

  • Ga staan als je telefoneert
  • Loop langs bij een collega in plaats van intern te telefoneren
  • Strek regelmatig je benen, draai je enkels in het rond en rek je armen ver boven je hoofd
  • Denk eraan of een 'staande' vergadering mogelijk is
  • Plaats niet alles binnen hand- of 'eventjes-rollen-met-de-stoel'-bereik, maar verplicht jezelf ertoe om regelmatig te moeten recht staan.

Probeer eens aan de slag te gaan met bovenstaande tips en je zult merken dat je een stuk actiever zit tijdens je werkdag. Dat kan je heel wat lichaamsklachten besparen!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.