RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
24 jun
Wat te doen tegen slechte nachten

Het is voor iedereen waarschijnlijk wel herkenbaar: die nachten waarin je maar lastig in slaap komt. Erg vervelend natuurlijk, maar het wordt vooral een probleem wanneer dit vaker voorkomt. Deze slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals weersomstandigheden, geluidsoverlast en lichamelijke of mentale ongemakken. In dit artikel lees je tips hoe je slaapproblemen aan kunt gaan.

Zorg voor het juiste klimaat

Een juiste temperatuur in je slaapkamer heeft een grote invloed op je slaapkwaliteit. Als het te warm is zweet je bijna het bed uit, maar ook wanneer het te koud is kom je maar lastig in slaap. Zorg er wel altijd voor dat je voldoende frisse lucht hebt. Een geopend raam is hierbij al voldoende. Het gebruik van kachels of airco’s wordt afgeraden, omdat die de luchtkwaliteit verslechterd. Een ventilator of een dikker dekbed werkt een stuk beter! Hierbij komt ook je slaapkleding kijken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je de beste slaapkwaliteit hebt, wanneer je naakt of in ondergoed slaapt.

Maak je lichaam klaar voor het slapen

Wanneer je je lichaam rustig voorbereidt op de nacht is de kans op een goede nachtrust een stuk groter. Deze voorbereiding begint eerder dan je denkt. Het is niet verstandig om later op de middag koffie te nuttigen. De cafeïne blijft namelijk tot wel zes uur in je lichaam actief. Leg daarnaast ongeveer een uur voor het slapengaan je telefoon weg en vermijdt ook andere schermen. Het licht van dergelijke apparaten zorgt voor de afbraak van melatonine, het stofje waardoor je in slaap valt. Alcohol heeft overigens een slechte invloed op je slaap. Hoewel je over het algemeen sneller in slaap komt, is de kwaliteit van je nachtrust een stuk lager. Als ‘slaapdrankje’ kun je het beste kiezen voor kruidenthee. Het beste tijdstip hiervoor is zo’n 1,5 voor je naar bed gaat.

Een goed bed

Het klinkt als een open deur, maar ook een goed bed is essentieel voor je nachtrust. Besparen op je bed is daarom niet verstandig. Met een goed matras lig je steviger en beperkt je de kans op nek- en rugklachten. Ook de keuze voor het juiste hoofdkussen is hierbij erg belangrijk. Iedere slaper heeft een eigen type hoofdkussen, waarbij hij of zij zich het beste bij voelt. Tot slot speelt ook je dekbed een rol. Hierbij is het van belang dat ze niet te warm, maar ook niet te koel is. Gelukkig heb je binnen dekbedden en hoofdkussens bijna eindeloze mogelijkheden, waardoor altijd wel jouw perfecte samenstelling kunt vinden.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.