RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
28 jun
Herman Miller: ergonomie en design gaan hand in hand

Vele uren zitten is vaak de oorzaak van klachten aan rug, benen, schouders en nek. Studenten, kantoormedewerkers en bedrijfsleiders weten wat het is om op een ongemakkelijke stoel te moeten zitten. Iemand die dit al heel vroeg besefte was Herman Miller. In 1905 richtte hij zijn bedrijf op en startte onmiddellijk met wat ze toen al 'moderne' meubelen noemden, maar toch met oog voor comfort. Zovele jaren later zijn zij toonaangevend in de wereld van kantoormeubelen. Een Herman Miller Stoel doet precies wat een degelijke kantoorstoel moet doen. Design en ergonomie zijn in één meubelstuk samengebracht.

Ergonomisch zitten: wat is het?

Op een stoel zit je best rechtop, de knieën in een hoek van 90° en je voeten plat op de grond. Op basis hiervan kun je uiteraard al een 'makkelijke' stoel produceren. Een kantoorstoel moet natuurlijk in hoogte verstelbaar zijn, dat is logisch. Maar Herman Miller gaat echter veel verder. 
Neem bijvoorbeeld de rugsteun. Een goede steun in de lenden is een must. Maar de rugleuning moet ook in de hoogte verstelbaar zijn. Niet iedereen is immers even groot. De rugleuning moet naar achteren kantelbaar zijn zodat je je af en toe eens lekker kunt uitstrekken. Goede stoelen hebben de twee functies: kantelbaar en mogelijkheid tot fixeren van de rugleuning. 
De zitting moet eveneens kantelbaar zijn. Dit kan naar achter of zowel naar voor als naar achter zijn. De tweede optie is het meest ergonomisch. Zo kun je de benen strekken zonder dat de rand van de zitting in je knieën duwt. De zitting moet naar voor en achter kunnen geschoven worden. Zo pas je de stoel aan aan lange en kleine personen. 
De armleuningen moeten ook verstelbaar zijn, en dit bij voorkeur in drie richtingen (3D): naar voor en achter schuiven, hoger of lager plaatsen, en zijlings kantelen. 
De wielen kunnen bedoeld zijn voor een zacht of hard oppervlak (tapijt of vloer bijvoorbeeld). 
En tot slot houdt de Herman Miller stoel ook rekening met transpiratie en het aanvoelen van de stof van de stoel. Eén van hun laatste ontwikkelingen is Pellicle: een elastomeer dat meegeeft met de lichaamsbewegingen en zeer luchtig is. 

Kort gezegd: Herman Miller laat het lichaam zich niet aanpassen aan de stoel, maar past zijn stoelen aan aan het lichaam.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.