RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
09 jul
Voorkom of genees rugklachten door middel van inlegzolen

Bij rugklachten gaat men meestal onmiddellijk over tot het onderzoeken van de rug. Zijn er geen problemen met de tussenwervelschijven of de spieren? Of zit je te veel in dezelfde houding te werken? Het kan allemaal een oorzaak zijn van pijn in de rug. Maar het gebeurt vaak dat rugklachten, en dan vooral klachten in de onderrug, rechtstreeks voortvloeien uit een verkeerde loophouding. De oorzaak hiervan kan een aandoening aan de voeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een doorgezakte voet. Of je kunt ook gewoon op een verkeerde manier je voeten neerzetten bij het lopen. Veel van de klachten aan de voeten kunnen met goed aangepaste inlegzolen gecorrigeerd worden.

Van je rug naar je voet, of omgekeerd?

Meestal begin je aan je rug te voelen dat er iets scheelt aan de positie van je voeten. Wat is precies een doorgezakte voet? Een echte doorgezakte voet is een erfelijke aandoening. Je voetzool heeft te veel contact met de grond, de holte van je voet is niet hoog genoeg. Hierdoor krijg je klachten in de rug. Maar het kan ook zijn dat je voet doorzakt doordat je gewoon een verkeerde loophouding hebt. Het gebeurt ook dat enkel tijdens het sporten of tijdens bepaalde houdingen voor je werk je voeten in een verkeerde houding staan. Het is dus wel heel belangrijk om te gaan uitzoeken wat precies de oorzaak is. Als de oorzaak werkelijk bij je voeten zit, is dit in veel gevallen efficiënt op te lossen door het gebruik van steunzolen.

Kies de correcte inlegzolen

Er zijn heel wat aandoeningen aan de voeten en er zijn even veel inlegzolen voorhanden. Goed advies is noodzakelijk om de correcte steunzolen te gebruiken. Doorgezakte voeten vragen een ander type van steunzool dan bijvoorbeeld hielpijn of een achillespeesblessure. En bekijk ook goed voor welke schoenen de steunzolen geschikt zijn: dames- en herenschoenen, sportschoenen, wandel- of werkschoenen bijvoorbeeld. Heel vroeger werden schoenen door de schoenmaker op maat gemaakt, volledig aangepast aan je voeten. Tegenwoordig vind je heel veel standaard (lees: minder goed gevormde zolen) schoenen. Inlegzolen zijn vaak een aanvulling bij deze goedkope schoenen om zo tot een goed ondersteunende schoen te komen. Met andere woorden: niet alleen de vorm van je voeten, maar ook de vorm van je schoenen spelen een rol bij pijn aan voeten en rug.

Je gezondheid staat voorop

Het correct gebruik van inlegzolen kan heel wat bijdragen tot je gezondheid. Niet alleen je voeten hebben er baat bij, ook je enkels, kuiten, knieën en je rug zullen het na een tijd wel voelen. Steunzolen brengen verzachting van de pijn en na een tijd verdwijnt de pijn. Van zodra je ook maar iets van pijn in je rug voelt, bespreek het met je arts en draag inlegzolen. Het voorkomt heel wat ellende. En wist je dat steunzolen ook vaak door je verzekeraar worden vergoed? Voortaan hoef je écht niet meer rond te lopen met pijnlijke voeten, benen of rug!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.