RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
16 dec
Van pruik naar FUE: haartransplantatie anno nu

Werd je vroeger kaal en zag je dat niet zitten? Dan zat er weinig anders op dan een pruik te gaan dragen. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden, en deze worden ook nog eens steeds geavanceerder.

Zet maar een pruik op

Voor zover dit te achterhalen valt, zijn mensen nooit erg blij geweest als zij hun haar verloren. Al in een vroeg stadium werden er haarwerken uitgevonden, pruiken, die de drager van zijn of haar kaalheid af kon helpen. Deze waren zo populair dat het ook een hele tijd een ware rage is geweest, zelfs mensen die al hun haar nog hadden droegen trots een pruik.

Gaandeweg ontstonden methodes om niet langer te werken met losse haarwerken, maar om het haar te transplanteren zodat er op de kale gebieden ook daadwerkelijk weer haar ging groeien. Dat ging in de beginperiode, de eerste haartransplantatie werd uitgevoerd rond 1950, nog niet zo nauwkeurig en precies als nu het geval is. Er werd toen gewerkt met een instrument dat ook wel een appelboor werd genoemd. In plaats van netjes haartje voor haartje te werken, werden op deze manier hele stukken huid en haar getransplanteerd. Het werkte, maar het resultaat viel niet erg natuurlijk te noemen. Er bleven flinke littekens achter op de plekken waar het haar werd weggehaald, en door de grote stukken die ineens getransplanteerd werden zag ook het ‘nieuwe haar’ er niet erg natuurlijk uit.

Nieuwe ontwikkelingen: FUT en FUE

Na de appelboor-methode kwam de FUT haartransplantatie, een manier die nu nog steeds wel gebruikt wordt. Deze is gebaseerd op de eerste methode, maar dan een stuk preciezer en natuurlijker. Hier worden geen hele grote gebieden meer getransplanteerd, maar kleine reepjes. Op deze manier wordt een stuk natuurlijker resultaat verkregen en zijn de littekens veel minder groot en opvallend. Ze zijn er echter wel, en dat betekent dat deze methode over het algemeen niet geschikt wordt bevonden voor mensen die hun haar kort geknipt of geschoren willen dragen.

De nieuwste techniek luistert naar de naam FUE haartransplantatie. Deze is weer een stukje preciezer en fijner van aard. Dit is op dit moment de meest gebruikte techniek. Bij een FUE haartransplantatie wordt niet gewerkt met reepjes huid, maar wordt ieder te transplanteren haarzakje stuk voor stuk met een holle naald van het ene (behaarde) stuk van het hoofd naar het andere (kale) overgeplaatst. Een zeer tijdrovend klusje, maar wel met een natuurlijk resultaat en geen littekens. Het enige nadeel is dat het haar voor deze methode kortgeschoren moet zijn. Met name voor vrouwen wordt om deze reden vaker voor de FUT methode gekozen.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.