RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
19 dec
Online met je gezondheid bezig zijn

Sinds de opkomst van het internet, is er één categorie waar mensen volop op lijken te zoeken: hun gezondheid. Dokters vonden het lange tijd lastig om hier op de juiste manier mee om te gaan. Patiënten in de spreekkamer hadden via ‘Dokter Google’ zelf al uitgevonden wat zij mankeerden, althans, zo luidde hun mening, en kwamen bij de dokter alleen even langs om geneesmiddelen of een doorverwijzing naar een specialist voorgeschreven te kunnen krijgen.

Nu zowel artsen als patiënten gewend zijn aan deze nieuwe informatiebron vinden dit soort situaties een stuk minder vaak plaats, en wordt het internet meer en meer gezien als een goede bron van informatie van patiënten. Of dat in de praktijk ook zo werkt is sterk afhankelijk van de sites die e patiënt bezoekt.

Online diagnoses zoeken

Iets dat nog steeds veel gebeurt, maar absoluut valt af te raden, is het online zoeken naar diagnoses. Het lijkt zo gemakkelijk: men vult de klachten en symptomen in via een zoekmachine, en voilà, pagina’s vol resultaten met ziektes die dergelijke klachten kunnen veroorzaken.

Artsen raden in de meeste gevallen sterk af om zo te werk te gaan. De verhalen over ziektes op internet betreffen vaak de ernstigste gevallen. Zo kan het zomaar gebeuren dat een simpele verkoudheid na een zoektocht over het internet opeens een ernstige aandoening lijkt te zijn. Ben je echt bezorgd over je gezondheid? Breng dan een bezoekje aan de dokter, en niet aan een zoekmachine.

Extra informatie van professionals

Gelukkig komen er steeds meer websites waarop professionals, artsen bijvoorbeeld, adviezen geven of meer vertellen over een normaal ziekteverloop bij veel voorkomende aandoeningen. Veel artsen verwijzen in hun praktijk ook naar dergelijke sites, bijvoorbeeld om de adviezen die zij een patiënt hebben gegeven nog eens terug te laten lezen. Op deze manier kan het internet wél nuttig worden gebruikt, als een verlengde van de spreekkamer. Het valt aan te bevelen om, als je dan toch online informatie zoekt over je gezondheid, uitsluitend dit soort sites te gebruiken. Meestal stellen deze je gerust, of vertellen ze je wanneer het verstandig is om een arts te raadplegen.

Online medicijnen bestellen

Ook de online apotheek raakt steeds meer ingeburgerd. Veel consumenten vinden dit prettig, zo hoeven zij (zeker wanneer ze al ziek zijn) niet op pad naar de apotheek om hun geneesmiddelen te halen. Het gaat hier echter alleen om vrij verkrijgbare medicijnen, zoals ibuprofen. Middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, moeten voorlopig nog echt bij een fysieke apotheek worden opgehaald.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.