RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
11 feb
Minder roken, minder schadelijk roken of stoppen met roken? Het kan met de e-sigaret!

Over de e-sigaret is er al zo veel geschreven, en de laatste woorden zijn er nog altijd niet over gevallen. Wat is er nu precies van waar: is de e-sigaret nu echt wel minder schadelijk voor de gezondheid? Wij gingen voor jou op zoek en vonden bijzondere of misschien wel verrassende informatie.

Meer of minder roken met een e-sigaret?

Om te beginnen zou men kunnen zeggen dat je gewoon even veel (even vaak?) rookt met je e-sigaret als vroeger met je normale sigaretten. Uiteraard speelt de gewoonte hier een rol. Iets in je handen willen hebben, het gebaar van aan een sigaret te trekken, je een houding geven: het mag allemaal niet onderschat worden. Helemaal stoppen met roken geeft jou op dat gebied een raar en onwennig gevoel. Plots neem je geen sigaretje meer na je eten? Je gaat niet even buiten roken met je collega's? Inderdaad, dergelijke gewoontes plots laten vallen is een hele wijziging in je leven. Als je dit té drastisch zou doen, hou je het niet lang vol. Langzaam afbouwen is de boodschap. En daarvoor is een e-sigaret hét ideale middel. Je kunt perfect je oude gewoontes en rookmomenten blijven houden en toch minder roken. 'Minder roken' betekent dan wél: minder nicotine binnenkrijgen.

Een e-sigaret is minder schadelijk

Bij een goed gebruik van een e-sigaret mag je duidelijk stellen dat het roken hiervan minder schadelijk is voor de gezondheid. Maar je mag dit ook niet wit-zwart nemen. Er zijn nuances en je moet best wel weten waar je mee bezig bent.

Let op PG/VG verhouding!

Nog nooit gehoord van deze termen? Geen probleem! We willen niet te technisch gaan maar geven jou even deze uitleg:
PG (Propyleen Glycol) is een waterige vloeistof. Dit product komt ook voor in huishoudelijke producten zoals tandpasta, cake en shampoo.
VG (Vegetable Glycerine) is een stroperige vloeistof en smaakt licht zoet. Het komt bijvoorbeeld voor in limonade en handcrème en het wordt ook ter vervanging van suiker gebruikt.
Het is belangrijk om de PG/VG verhouding in je e-liquds te kennen. Doordat VG stroperig is, resulteert het in een volle damp. PG zorgt dan weer voor de typische 'kriebel in de keel' die je bij normale sigaretten ook hebt. Deze kriebel wordt bij beginnende e-rokers wel geapprecieerd.
Even in het kort:

  • 30VG/70PG verhouding: geeft kriebel in de keel.
  • 70VG/30PG verhouding: geeft een zacht en vol gevoel.
  • 70VG of hoger: zorgt voor grote wolken.

Weet wat je dampt

E-sigaretten worden gevuld met e-liquids. Dit zijn vloeistoffen die via het dampsysteem van je e-sigaret onder de vorm van rook in jouw lichaam terecht komen. Als je dan denkt aan minder schadelijk roken, wil je toch best wel weten hoe het allemaal in elkaar zit.
In tegenstelling tot gewone sigaretten bestaat er een zeer uitgebreid assortiment aan smaken. Uiteraard is er de gewone tabakssmaak en de menthol. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van de smaak van watermeloen, aardbei, framboos, banaan of cappuccino? En dan hebben we het nog niet over bijvoorbeeld Redbull smaak, perzik, smaak van sigaar en nog veel andere. Het is uiteraard verleidelijk om juist die smaken te kiezen die je graag hebt. Maar uiteindelijk gaat het nog altijd om roken en misschien ook te willen verminderen of te willen stoppen. Daarom is het ook belangrijk om het nicotinegehalte in het oog te houden. Wil je echt verminderen en uiteindelijk stoppen met roken? Dan moet je geleidelijk aan het nicotinegehalte te verminderen. E-liquids bestaan in gehaltes van 1 tot 3 mg/l tot gehaltes van 16 mg/m en meer. Langzaam maar zeker het nicotinepercentage verminderen is de juiste manier.

Even kort gezegd

E-sigaretten zijn het ideale middel om minder te gaan roken, of tenminste correct gezegd: minder nicotine binnen te krijgen. Maak dus niet de fout om voor een liquid te kiezen met laag nicotinegehalte en dan toch maar frequenter te gaan roken. Zoals bij vele zaken het geval is, geldt ook hier: weet wat je doet, en dan komt het goed!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.