RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
11 mrt
Het belang van daglicht op je gezondheid

Kijk je er al naar uit? Wakker worden door de aaiende zonnestralen op je gezicht?! Het voorjaar! Wij kunnen niet wachten. En we kunnen je vertellen. Het is nog eens gezond ook! In dit artikel lees je het belang van daglicht op onze gezondheid.

De draaiveer

Voor velen een suf begrip, maar je biologische klok is de draaiveer van ons dagelijkse doen en laten. Een biologische klok geeft je hersenen een seintje wanneer het bed- en wektijd is. Daarnaast wordt je bloeddruk, lichaamstemperatuur en stofwisseling erop afgestemd. Deze biologische klok wordt afgestemd op de hoeveelheid daglicht die je dagelijks tot je neemt.

Benodigde hoeveelheid daglicht

Dagelijks tien minuten direct daglicht is al voldoende om je biologische klok goed te laten lopen. Dit zijn echter wel tien ‘buiten-minuten’. Neem dus je fiets naar het werk of offer een deel van je pauze op om een wandeling te maken. Je lichaam heeft dagelijks ongeveer 1000 tot 2000 lux (eenheid voor verlichtingssterkte) nodig om je biologische klok optimaal te laten functioneren. Waar daglicht bij volle zon een sterkte van ongeveer 100 duizend lux heeft, is de sterkte van kunstlicht op kantoor/thuis ongeveer 200-400 lux.

Indirect zonlicht

Een huis met veel ramen draagt dus ook zeker bij aan een gezondere biologische klok. Hoewel je er wat meer van nodig hebt dan direct daglicht, draagt indirect zonlicht zeker bij aan je gezondheid. Kies dus goedkope gordijnen die het daglicht minimaal tegenhouden. Rol je dakraam rolgordijn of duo rolgordijn op maat helemaal omhoog en verwelkom maximaal indirect zonlicht.

Blauw licht

Je hersenen krijgen een prikkel van blauw licht, waardoor je het idee krijgt dat het overdag is. Blauw licht zit onder andere in beeldschermen en daglicht. Probeer 2 uur voor het slapengaan geen beeldscherm  te gebruiken, om zodoende ’s avonds sneller in slaap te vallen. Er zijn apps ontwikkeld die het blauwe licht filteren, een echte aanrader!

Vitamine D

Daarnaast maakt zonlicht Vitamine D aan. Wanneer je in de zomermaanden niet genoeg reserves Vitamine D opbouwt, kan dit in de winter resulteren in een tekort. Een Vitamine D tekort kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en spierklachten. Verder leidt het op lange termijn tot zwakke en brosse botten. Iets wat je absoluut wilt voorkomen.

Kortom: zorg dat je dagelijks 1000 tot 2000 lux tot je neemt. Doe je dit niet, kun je last krijgen van slaapproblemen, botklachten en onder andere lusteloosheid.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.