RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
30 jul
Sporten: Wil je afvallen of aankomen?

Als je wil beginnen ligt waarschijnlijk deze vraag voor je neus. Voor de een is het antwoord sneller duidelijk dan de ander. Wil je sporten om af te vallen en er goed uit te zien voor de (volgende) zomer? Of wil je juist spier opbouwen zodat je sterker bent en er gespierder uit ziet? Wat ook jouw voorkeur is, in deze blog hebben wij voor beide een aantal tips zodat jij naar jouw doel kan toewerken!

Sporten om af te vallen

Als je hebt gekozen om te sporten om af te vallen, dan zijn er een aantal dingen belangrijk. Je moet bijvoorbeeld voornamelijk aan de gang gaan met cardio-oefeningen, krachtoefeningen met veel herhalingen en een calorietekort. Dat laatste is daarbij het belangrijkst. Als je evenveel eet als normaal en wel gaat sporten, duurt het helaas veel langer voordat je de juiste resultaten ziet. Bij fitness zeggen ze dan ook vaak het volgende: “Dieet is 70% en sporten is 30%”. 

Belangrijk bij het calorietekort is niet in 1x van 2500 calorieën naar 1500 calorieën te gaan. Op deze manier maak je het jezelf veel zwaarder en zal je sneller opgeven, ofwel je bereikt je doel niet. Het beste is per maand afbouwen tot het minimum calorieën op basis van jouw leeftijd, gewicht en lengte. 

Wat betreft het sporten, zorg ervoor dat je het opneemt in je schema. Consistentie zorgt voor dat je het sporten het makkelijkst kan volhouden. Kies daarbij ook de fijnste manier om cardio uit te voeren, hou je meer van rennen? Kies dan voor een goede loopband. Hou je meer van roeien? Ga dan voor een kwaliteit roeiapparaat. Helemaal met het thuiswerken door corona is dit fijn.

Sporten om aan te komen

Als je wil sporten om aan te komen, dan moet je het iets anders aanpakken. Om aan te komen is het bijvoorbeeld nodig om juist een calorieënoverschot te creëren in plaats van een tekort. Daarbij moet je voornamelijk kiezen voor krachttraining.

Begin hierbij ook rustig met het opbouwen van het calorieënoverschot. Op deze manier train je jezelf ook om steeds meer te eten. Daarbij zorgt het er ook voor dat je niet steeds maaltijden zonder eetlust moet eten omdat je het overschot te behalen. Een extra tip hiervoor is alles wat je eet bij te houden in een app. Zo weet je wanneer je het overschot hebt bereikt.

Krachttraining is dus heel erg belangrijk als het gaat om aankomen. Je kunt het best beginnen met een full body workout, zodat je spieren gewend raken aan sporten. Daarna kan je eventueel overgaan naar split workouts en specifieke focus workouts. Handig voor het sporten is het gebruik van een fitnessbank. Op deze bank zijn heel veel oefeningen mogelijk. Kijk vooral bij de fitnessbanken van Tunturi voor de aanschaf hiervan!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.