RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
28 sep
Leven met de ziekte van Parkinson

In Nederland hebben ruim 60.000 mensen de ziekte van Parkinson. Wereldwijd zijn er maar liefst 10.000.000 mensen die met deze ziekte moeten leven. Wat gebeurt er bij parkinson? En waarom krijg je de ziekte van Parkinson? De oorzaak blijft grotendeels onbekend. Hoewel er geen genezing is, variëren de behandelingsopties van medicijnen tot een hersenoperatie. Hoewel de ziekte van Parkinson zelf niet dodelijk is, kunnen de ziektecomplicaties wel ernstig zijn. In dit artikel vertellen we er meer over.

Hoe kun je de ziekte herkennen?

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening. In de loop van de jaren zullen zenuwcellen afsterven met als gevolg dat het stofje dopamine minder wordt aangemaakt. Zodra de zenuwcellen in de hersenen afsterven, ontstaan er verschillende klachten als stijfheid van de ledematen, loop- en evenwichtsproblemen, spierstijfheid, trillen, bewegingstraagheid, maskergelaat en spraakverandering. Ook kunnen je handen gaan beven. Andere bekende symptomen zijn stemmingsstoornissen, slaapproblemen en initiatiefloosheid.

Er zijn behandelingen mogelijk

Parkinson is progressief. Het wordt dus steeds erger, maar het is niet dodelijk. De levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die geen parkinson hebben. Er is helaas nog geen genezing mogelijk. Parkinson is dus ook chronisch, maar met medicatie en soms met een hersenoperatie, kunnen symptomen wel worden onderdrukt. Er zijn verschillende soorten medicijnen die de symptomen kunnen verlichten. Levodopa medicijnen bevatten de stof ‘levodopa’. Deze wordt in de hersenen omgezet in dopamine en zo wordt het tekort aangevuld. Een tweede groep bevat de dopamine-agonisten. Deze bootsen de werking van dopamine na. Daarnaast zijn er andere medicijnen. Deze produceren de werking van de nog aanwezige dopamine te verbeteren. Ook paramedische behandelingen zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtiek helpen. Met de jaren kan het effect van medicijnen veranderen. Geavanceerde behandelingen als apomorfine (waar de stof afgeleid is van morfine), een hersenoperatie DBS en Duodopa kunnen dan helpen.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.