RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
16 okt
Waarom hebben bedrijven en overheidsinstellingen een beheersplan legionella

Legionella is nog lang niet bij iedereen bekend. En dit is logisch, legionella besmettingen komen ook niet zo heel vaak voor. Maar wanneer er zich toch een legionella besmetting voordoet, vormt het wel degelijk een ernstig gevaar voor de gezondheid van de bevolking. Maar wat is legionella precies? Wat zijn de symptomen en de mogelijke gevolgen? Hoe raak je besmet met de legionella bacterie en wat doet de overheid om een besmetting met deze bacterie te voorkomen? Lees hier hoe het beheersplan legionella in elkaar zit en hoe de overheid dit controleert. Vanaf nu kijk je anders naar vijvers, zwembaden en zo veel meer plekken waar je met water in aanraking komt.

Wat is legionella precies?

Legionella is een bacterie die bekend is geraakt toen ze in 1976 voorkwam bij de veteranen van Philadelphia. Daarom wordt het ook vaak de veteranenziekte genoemd. Er bestaan zomaar eventjes 40 soorten legionella. En er bestaan lichte en zware vormen van de ziekte. De symptomen variëren van persoon tot persoon. Maar de belangrijkste symptomen zijn hoofdpijn die soms heel snel komt opzetten en die ook zeer pijnlijk kan zijn. Men voelt spierpijn en een algemeen gevoel van ziek zijn, een soort van griepgevoel. Daarna krijgt men longontsteking en hevige koorts. Hoesten, kortademig zijn, braken en diarree zijn veel voorkomende symptomen. In het verleden zijn heel wat mensen gestorven aan deze bacterie. Tegenwoordig kan men de ziekte goed bestrijden met antibiotica, maar vaak duurt het nog lang voordat men helemaal genezen is van legionella. Als je dit overweegt, is het toch maar het beste om het zo veel mogelijk te voorkomen.

Welke is de risicogroep voor legionella?

Hoewel iedere persoon de veteranenziekte kan oplopen, zijn fervente rokers, ouderen en personen die geneesmiddelen gebruiken gevoeliger aan deze ziekte. Dit komt doordat hun weerstand minder is dan bij optimaal gezonde mensen. Toch moet, zoals gezegd, iedereen waakzaam zijn om het risico op de ziekte zo veel mogelijk te vermijden. Hoe dit kan, lees je verder in dit artikel.

Hoe wordt de legionella bacterie verspreid?

De legionella bacterie bevindt zich in water. Bij een temperatuur van meer dan 25°C gaat de bacterie zich sterk ontwikkelen en vormt ze een gevaar. Bij een temperatuur die hoger is dan 50°C wordt de bacterie vernietigd. Legionella verspreidt zich via kleine druppeltjes en het verstuiven van water. Dit geeft al een idee waar en hoe de bacterie zich verspreidt. Denk bijvoorbeeld aan stilstaand water, bijvoorbeeld een vijvertje of een poel die in de zon is gelegen. Hierin warmt het water makkelijk op. Denk ook aan douches in sportcomplexen, zwembaden, fonteinen, openbare douches, sauna's en douches in openbare instellingen zoals hotels, campings en truckstops. Ook ondernemingen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen worden streng onder de loep genomen. Maar ook in particuliere woningen kan er legionella besmetting optreden. Denk maar aan waterleidingen die lange tijd niet zijn gebruikt. De douchekop bijvoorbeeld is een echte broeihaard voor de bacterie. Ook de warmwaterboiler en oude, doorgezakte leidingen moeten nauwkeurig in het oog gehouden worden. De legionella bacterie nestelt zich namelijk graag in kalkafzetting. Vaak doorspoelen met heet water is al een goede preventieve maatregel. Maar soms slaat de bacterie toch toe en is er inderdaad een besmetting van legionella.

Wat te doen bij legionella besmetting?

Als je ook nog maar een vermoeden hebt dat er legionella besmetting zou kunnen ontstaan, contacteer dan een professioneel onderzoeksbedrijf. Zij maken een risicoanalyse. Voor prioritaire instellingen is deze analyse zelfs verplicht. Er wordt in kaart gebracht waar de eventuele zwakke punten zich bevinden in je watersysteem . Met andere woorden: er wordt bepaald hoe groot het risico bij jou is dat je water met de legionella bacterie wordt besmet. Als je een dergelijke analyse laat uitvoeren, dan mag dit uitsluitend door een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf gebeuren. Je krijgt een uitgebreid verslag van deze risicoanalyse. Je weet waar de zwakke punten in je watersysteem zitten en wat je er kunt gaan aan doen.

Het beheersplan legionella, preventief optreden

De risicoanalyse is uitgevoerd? Dit is de basis van je legionella beheersplan. In dit beheerplan worden de maatregelen gespecificeerd die je moet nemen om maximaal te voorkomen dat er besmetting optreedt. Voorbeelden van acties die moeten uitgevoerd worden zijn een regelmatige legionella monstername en het goed doorspoelen van kranen die niet zo veel gebruikt worden. Al deze acties moeten opgetekend worden in een logboek. Je kunt hierover inspectie krijgen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het risico op besmetting zo veel mogelijk onder controle gehouden wordt. De regering is hier heel streng op. Openbare instellingen of bedrijven kunnen zelfs gewoon gesloten worden als ze hun beheersplan niet goed opvolgen.

De monstername, belangrijk onderdeel in je beheersplan legionella

De enige juiste manier om te weten te komen of er legionella besmetting is, is het nemen van een monster. Dit wordt uitgevoerd onder RVA-accreditatie. RVA staat voor Raad voor Accreditatie. Dankzij deze raad kunnen burgers en bedrijven zeker zijn van de kwaliteit van diensten en van producten. Water is een zeer belangrijk domein in deze accreditatie.

Toch besmetting vastgesteld? Laat een desinfectie uitvoeren

Is het resultaat van de monstername dat er inderdaad een legionella besmetting is? Dan zorgt het geaccrediteerd onderzoeksbedrijf voor een oplossing. Je waterinstallatie wordt volledig gedesinfecteerd. Dit gebeurt op een professionele manier, zodat je na de desinfectie terug volledig in orde bent.

Ons water veilig houden, de taak van iedereen

Het beheersplan legionella mag men gerust een nationaal of zelfs internationaal project noemen. Het geeft je de zekerheid dat het water dat in je omgeving voorkomt, volledig veilig is. Nu je dit weet, kun je met een gerust gemoed gaan zwemmen, douchen na het sporten of bij heet weer lekker pootje baden in het stadsfonteintje. Achter de schermen gebeurt er heel wat om het water in bedrijven en overheidsinstellingen veilig te houden. Daar hoef jij je voorlopig geen zorgen meer om te maken. Als particulier kun je wel je steentje bijdragen om bij jou thuis de legionella bacterie geen kansen te geven om zich te ontwikkelen en een besmetting te veroorzaken.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.