RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
05 jan
Veel mogelijkheden met koffiebonen

Kocht je vroeger koffie dan kocht je koffiebonen die je zelf moest malen. De verpakte gemalen koffie is van latere tijden. Wie kent er nog de handmatige koffiemolen die tussen de knieën werd geplaatst? Nu zijn er elektrische koffiemolens waarbij je de maling kunt instellen.

Maling van bonen bepaalt de smaak

De maling van koffiebonen is essentieel voor een perfecte espresso of filter koffie. Het heeft te maken met de extractie of te wel het onttrekken van de smaak uit koffie. Elke specifieke zetmethode voor koffie heeft een eigen maalgraad. Wil je dus een perfecte kop koffie dan dien je zelf de maling te doen. Filterkoffie heeft een grove maling nodig en een espresso juist een fijne. Dit heeft te maken met de beschikbare tijd van bereiden. De maling heeft ook invloed op de smaak van koffie. Een grovere maling heeft een meer zurige smaak en een fijnere maling heeft een bittere smaak.

Koffie als ingrediënt

Er zijn vele koffievarianten zoals ijskoffie, taarten, koffiecocktails, smoothies en desserts. Op internet zijn vele recepten te vinden met koffie als ingrediënt. De combinatie met ijs is alom bekend zoals vanille ijskoffie, karamel ijskoffie of oreo ijskoffie. In de koeling bij de supermarkt zijn de koude koffiedrankjes te vinden en worden eigenlijk steeds populairder. Koffie na het eten is een goede combinatie. Vooral een espresso bevordert de spijsvertering en vetverwerking. Ook zorgt het voor een lagere bloedsuikerspiegel.

Naast of in de koffie

Koffie is met vele dranken te combineren zoals cognac, whisky, rum en wodka. Het wordt ook wel koffie met een kick genoemd. Het meest bekend is French coffee. De basis is hete sterke koffie met Grand Marnier of Cointreau en room. Een Irisch coffee is natuurlijk met whisky, room en suiker. Een Spanish coffee of Barraquito bevat naast de koffie Licor 43, slagroom en kaneelpoeder. Een koffielikeur is in feite een kant en klare koffiedrank wat gemaakt is van water, alcohol, suiker, koffiebonen en specifieke ingrediënten. Het wordt zowel in als naast de koffie gedronken.

Koffie wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Er is zelfs een Wereld koffiedag op elke 1 oktober. Koffie is naast een gewoonte drank ook een delicatesse geworden. Veel horecazaken hebben dan ook een speciale koffiekaart voor de liefhebber.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.