RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
29 apr
Klachten? Laat een PCR test doen!

Hoewel de maatregelen met betrekking tot corona flink versoepelen de afgelopen weken, heeft een groot gedeelte van de Nederlanders toch nog te maken met het virus. In februari zagen we de cijfers voor het aantal besmettingen weer stijgen, als gevolg op de versoepelingen.

Mensen kiezen ervoor om thuis een zelftest te doen wanneer ze in aanraking zijn gekomen met iemand die corona heeft. Dat is een verstandige keuze. Wanneer je echter al klachten hebt, is het de bedoeling dat je een officiële test laat uitvoeren, een PCR test.

Werking van de test

Een PCR test wordt als de meest betrouwbare test beschouwd wanneer men erachter wil komen of iemand corona heeft of niet. Daarnaast is het ook de meest gebruikte test. PCR staat voor polymerase chain-reaction. Een polymerasekettingreactie maakt het mogelijk om uit een kleine hoeveelheid DNA specifieke gedeelten te kopiëren. Om te kunnen analyseren of het COVID-virus zich in het lichaam bevindt, is er veel DNA nodig om dit vast te kunnen stellen. Kopieën maken van een specifiek gedeelte van het DNA, is dan noodzakelijk.

De test wordt uitgevoerd door middel van het afnemen van wat neus- en keelslijmvlies. Met behulp van een wattenstaafje worden er uitstrijkjes gemaakt die vervolgens naar een laboratorium worden verstuurd om daar geanalyseerd te worden. De aanwezigheid van het virus in het slijm, zorgt ervoor dat dit stukje genetisch materiaal duizenden keren wordt gekopieerd. Op deze manier kan er aangetoond worden dat de geteste persoon corona heeft of niet.

Oorzaken voor een foutieve test

Ondanks het feit dat de PCR test als ‘gouden standaard’ wordt aangehouden in vele landen, kan het voorkomen dat de test toch een foutief resultaat toont. De test heeft een hoge gevoeligheid, maar heeft net als alle andere testen altijd een percentage fout-negatieven en -positieven. Zo kan iemand die besmet is met corona dus negatief getest worden en iemand die het niet heeft kan zomaar positief getest worden. Foutieve resultaten kunnen een aantal oorzaken hebben:

-Je test te vroeg na een besmetting. Het duurt vaak een aantal dagen tot zelfs een week voordat het virus voldoende in het neus- en keelslijm aanwezig is. De test kan het virus dan niet vinden en dus niet aantonen dat de persoon besmet is.
-Er is niet voldoende slijm afgenomen tijdens het testen. Dan heeft de test niet voldoende genetisch materiaal om uit af te lezen of het virus aanwezig is.
-Je hebt je te laat laten testen. Het is van groot belang dat je je zo snel mogelijk laat testen wanneer je klachten ervaart, anders loop je de kans dat het virus al niet meer in voldoende mate aanwezig is het slijm wanneer je je laat testen.

Behoefte aan zekerheid? Laat je testen met een PCR test

Voor mensen die een gezin en/of een baan hebben waarbij ze veel met anderen in contact komen, is het belangrijk om te weten of ze besmet zijn met het virus of niet. De kans dat zij iemand anders aansteken is namelijk ontzettend groot. Daarnaast kunnen kwetsbare familieleden, vrienden of vreemden in gevaar worden gebracht wanneer zij het overnemen van iemand.

Ook wanneer je van plan bent op reis te gaan, is een negatieve test vaak verplicht. Heb je behoefte aan zekerheid omdat je met klachten rondloopt? Laat je dan testen. Een PCR test is gratis en kan op veel plekken gedaan worden, waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Het resultaat is binnen 24 tot 48 uur na de test bekend zodat je snel gepast actie kan ondernemen. Zorg voor veiligheid voor jezelf en de mensen om je heen en laat je testen.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.