RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
12 mei
Het belang van buiten zijn, ondanks beperkte mobiliteit

De afgelopen jaren is gezondheid steeds meer onder de loep genomen. We weten dat de jeugd al veel minder beweging heeft dan vroeger, doordat ze vaker binnen zijn en minder buiten spelen. Beweging en gezond eten dragen o.a. bij aan een gezonde levensstijl. Maar er zijn ook andere aspecten die we over het hoofd zien die belangrijk zijn voor je, maar waar we niet altijd bij stilstaan. We benadrukken het belang van buiten zijn, ondanks beperkte mobiliteit door bijvoorbeeld leeftijd.

Frisse lucht

Zuivere en frisse lucht is uiteraard goed voor je longen en hersenen. Maar wist je dat het ook een positief effect heeft op je immuunsysteem en spijsvertering? De frisse buitenlucht zorgt er namelijk voor dat je lever verse zuurstof krijgt om goed te werken. Daarnaast is het ook goed voor je gezichtsvermogen. Het ontspant je ogen om even niet voor een scherm te zitten. Vind je het lastig om buiten een wandeling te maken? Verbandschoenen kunnen dan je beste vriend zijn. Deze kun je binnen en buiten dragen, trek je gemakkelijk aan en hebben een hoog draagcomfort. Loop rustig je achtertuin in en geniet even van de buitenlucht. Of loop een rondje om je huis om toch even de voordelen mee te pakken van de buitenlucht.

Mentale gezondheid

Even naar buiten gaan zorgt ook voor je mentale gezondheid. Een kwartiertje in de zon zitten zorgt voor genoeg vitamine D voor een dag. Ook zorgt het voor minder stress. Het verminderd stresshormonen en verlaagd je hartslag.

Creativiteit

Het is zelfs bewezen dat buitenlucht zorgt voor creativiteit. Je hersenen gaan bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de buitenlucht over op een standaard modus, wat bij het creatieve denkproces hoort. Daarnaast draagt het ook bij aan een beter concentratievermogen. Ook zorgen geluiden vanuit de natuur voor een positieve invloed op je welzijn. Ook als je beperkte mobiliteit hebt, is het dus aan te raden om er regelmatig kort op uit te gaan. Maak dit makkelijker door bijvoorbeeld met een elektrische rolstoel te gaan. Het hoeft niet ver weg te zijn, maar zo kun je wel genieten van al deze voordelen van de buitenlucht.

Al met al is het dus bevorderlijk om regelmatig eens buiten te zijn. Ook als je een beperkte mobiliteit hebt. Als je alle voordelen bekijkt, is het zeker de moeite waard. Begin rustig, kijk vooral wat fijn is en doe er je voordeel mee.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.