RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
20 mei
Dit is waarom noten gezond zijn

Ben jij ook zo gek op een handje noten door de yoghurt, salade of zo uit het vuistje? Goed nieuws, want noten zijn hartstikke gezond voor je. Noten zijn droge vruchten en worden in veel landen bij de fruitgroep gerekend. Echter krijgen ze in Nederland en volwaardige eigen, gezonde plek in onze voedselpiramide. De reden hiervoor? Dat gaan we je vertellen in dit artikel.

Noten bevatten goede vetten

Afhankelijk van het soort noten bevatten ze 45 tot 70% vet. Hier gaat het uitsluitend om onverzadigde vetzuren. Deze zijn ook wel bekend als de ‘gezonde vetten’. Dit zijn de vetten die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Een dagelijkse portie noten verlaagt het risico al met 30%. Het gaat hier wel om ongezouten noten!

Noten zijn rijk aan eiwitten

Noten bevatten gemiddeld redelijk wat eiwitten. Pistachenoten zelfs 26 gram per 100 gram, waar de andere noten ongeveer 8-15 gram eiwitten bevatten. Samen met de gezonde vetten is dit perfect voor bijvoorbeeld een vegetariër, maar ook om een lang verzadigd gevoel te behouden.

Noten verlagen het slechte cholesterol

Het slechte cholesterol, ook wel LDL genoemd, is iets wat je niet hoog wilt hebben. Noten zijn door de onverzadigde vetzuren de ideale optie om je LDL cholesterol laag te houden. OOk polyfenol verbindingen en fytochemische stoffen in bijvoorbeeld walnoten werken ontstekingsremmend.

Vitamines- en mineralen

Noten zijn niet alleen gezond vanwege de macronutriënten van koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook omdat ze rijk zijn aan vitamine E, vitamine B, vitamine C, ijzer, selenium, fosfor en magnesium.

Noten ondersteunen de schildklier en de hersenfuncties

Paranoten, die rijk zijn aan selenium, zorgen ervoor dat je schildklier goed blijft werken. Daarnaast zorgen allerlei B vitamines in bijvoorbeeld walnoten weer voor een goede hersenfunctie.

Noten zijn rijk aan calorieën en je moet er daarom ook niet té veel van eten. Een handje gemengde, ongezouten noten per dag is de ideale hoeveelheid om alle gezondheidsvoordelen eruit te halen.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.