RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
06 jul
Echografie en fysiotherapie in Hilversum

Een echo wordt vaak geassocieerd met zwangere vrouwen. Tijdens een zwangerschapsecho wordt gemonitord hoe de groei van een baby verloop. Bij MoveWell bieden wij echografie Hilversum aan om te bepalen of er een duidelijk factor is waardoor een klacht kan ontstaan. Voor patiënten is een echoscopie (afgekort echo) gebruiksvriendelijk, een echo laten maken is geheel pijnloos. Tijdens een echo worden de structuren bekeken en in kaart gebracht. Met een echo zijn de botten, pezen, ligamenten(banden), en spieren zichtbaar. Echo-onderzoeken worden altijd op de blote huid toegepast om zo optimaal te kunnen vaststellen wat de mogelijke klacht kan zijn. Onze echoscopisten gebruiken een Enraf Hitachi echo apparaat om de echo’s mee te maken. 

Wat is echografie en wanneer komt u in aanmerking?

Met echografie wordt er door middel van geluidsgolven een bot, spier, pees of band gelokaliseerd en bekeken. Op het scherm van de therapeut komt een zwartwit beeld waarop het vezelverloop te zien is.Tijdens een echo wordt er gekeken hoe de vezelverloop in de spieren of pezen zijn. Lopen de pezen en spieren vlekkeloos in elkaar over? is de overgang continue? of zijn er verdikkingen en onderbrekingen? Aan de hand van de uitkomst van de echo wordt een vervolgtraject bepaald. Er wordt samen met u overlegd over het vervolg. Spier- en peesweefsel kan in allerlei vormen en gradaties aangedaan zijn. 

Naar de handtherapeut

Bij Handtherapie Hilversum zien wij dagelijks vele complexe polsklachten en handklachten. Onze handtherapeuten kunnen enorm gebaat zijn bij echografie van de hand of pols. De handtherapeuten kan daar middels een spalk, brace, oefeningen of andere technieken u specifiek en goed helpen.  De echografie kan nodig zijn als er verdenking is van letsel van spier, pees, band of zenuw. Soms kan er ook een breukje zijn. Ook al lastig, de handtherapeut kan middels echografie sommige fracturen opsporen.

Chiropractie en echografie

Chiropractie focust met name op de beweging van de wervelkolom, echter zijn een goede functie van de spieren en pezen enorm belangrijk. Echografie kan daarom van groot belang zijn voor de diagnose en aanpak van de chiropractor. Chiropractie kijkt naar de functies van alle aspecten van het lichaam. Het kan zijn dat een klacht zich ergens uit maar dat betekent niet dat de oorzaak dan ook daar ligt. Het kan zijn dat de nek bijvoorbeeld het slachtoffer is van een lage rug kwaal. De chiropractor is specialist op het musculoskeletale aspect van het lichaam. Bij een manipulatie zorgt de chiropractor ervoor dat het bewegingsapparaat weer naar behoren gaat functioneren. Alvorens een uitvoerig onderzoek en behandeling op maat wordt er middels een intake besproken wat uw visie en verwachtingen zijn. De chiropractoren van MoveWell geven mobilisatie van de spieren en gewrichten, oefeningen ter preventie en adviezen over houding en beweging. In overleg met de patiënt wordt een duidelijk beweegdoel gesteld om naar toe te werken.

Wat gebeurt er na echografie

Voorafgaand aan een wordt er middels een intake gesprek gekeken en bepaald wat de klachten zijn en waar deze mogelijk vandaan komen. Na het testen van de pijn regio wordt er indien nodig gekeken met een echo naar mogelijke onderbrekingen, verdikkingen, irritaties en andere mogelijke beperkingen. Na een echografie bespreekt u de resultaten samen met de therapeut. Tijdens het gesprek wordt samen met u overlegd welk type behandeling er bij u past. Met echografie wordt bepaald hoe diep een blessure zich bevindt. Indien nodig zal de therapeut een passende route naar een juiste specialist aan u voorstellen.

Naar de fysiotherapeut

Een echo wordt afgenomen door de echoscopist. Bij MoveWell worden de echo’s afgenomen door onze fysiotherapeuten die een masteropleiding tot echoscopist hebben volgen of hebben voltooid. Het feit dat de echoscopist ook uw behandelend therapeut is, kan de gouden schakel zijn naar een spoedig herstel. De fysiotherapeut helpt wanneer u een blessure heeft, beperkingen in bewegingen ervaart of andere klachten ervaart. Het doel van een bezoek aan de fysiotherapeut is het verbeteren van het lichaam en beweegplezier terug geven.


De soft tissue waaruit een spier is opgebouwd, is een van de meest toegankelijke structuur voor echografie onderzoek. De spiergroepen zijn duidelijk zichtbaar en kunnen goed onderzocht worden op mogelijke afwijkingen. Een echo is toegankelijker en heeft een kortere wachtlijst dan een MRI, ook het kosten plaatje is aanzienlijk lager. Wanneer er sprake is van een acute spier scheuring kan er met een echo gekeken worden of er structuren zijn aangedaan. Zelfs door de zwelling heen en mogelijke hematoom kan de echo structuren in kaart brengen. Een hematoom op zich zelf is een duidelijke indicatie voor een scheur in een spier. Idealiter wordt er na 2 uur en binnen een tijd van 48 uur na trauma een echografie toegepast. 


Naar de oefentherapeut

Samen met de fysiotherapeut wordt er middels een behandelplan gewerkt naar volledige revalidatie. Het kan voorkomen dat klachten blijven terugkomen door onnodig veel stress of overbelasting op lichamelijke structuren te brengen. Als er bijvoorbeeld een dag lang op de tenen gelopen wordt, gaat bijvoorbeeld de botstructuur verzuren of pijn doen. Langdurig in een en dezelfde houding zitten kan ertoe leiden dat er klachten ontstaan. Weefsels kunnen een constante belasting niet aan. Met de oefentherapeut wordt er bewust gekeken naar alledaagse houdingen en bewegingen. De oefentherapeut werkt samen  met u naar bewustwording van het lichaam en hoe deze in optimale stand te laten werken. Met apparaten van dr. Wolff en sensortechnologie krijgt u visuele feedback over de stand van uw rug. 

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.