RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
08 sep
Wat moet ik allemaal weten over mijn gehoor?

Het gehoor is een belangrijk zintuig. Het is daarom van groot belang dat je zelf het gehoor goed in de gaten houdt en regelmatig bij de audicien een gehoortest laat uitvoeren. Dan weet je zeker dat het gehoor nog goed functioneert en kun je op tijd ingrijpen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Waar kan ik mijn gehoor laten testen?

Als je het idee krijgt dat je gehoor minder wordt dan kun je dit op diverse plekken laten testen. De audicien neemt een gehoortest bij je af en de resultaten zijn gelijk bekend. Het gehoor testen bij een audicien is laagdrempelig en gemakkelijk. De audicien neemt de resultaten van de gehoortest en de wensen van jou als klant en zorgt ervoor dat je een hoortoestel krijgt wat geheel bij je past.
Het gehoor testen kan ook bij een audiologisch centrum. Hier zijn de audiciens meer gespecialiseerd dan in de winkel. Wanneer je een complexer gehoorprobleem hebt dan ben je hier aan het juiste adres om het juiste hoortoestel te vinden.

Je gehoorproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een medische oorzaak. In dit geval is het belangrijk dat je naar een KNO-arts gaat, je huisarts kan je hiernaar doorverwijzen wanneer hij of zij denkt dat dit nodig is. De KNO-arts zal een uitgebreider onderzoek doen naar de gehoorproblemen. De arts kan de problemen wellicht verhelpen met een juiste behandeling maar mocht de schade blijvend zijn dan helpt de arts je ook aan het juiste hoortoestel.

Wordt mijn hoortoestel wel vergoed?

Wanneer je bij bovengenoemde specialisten een onderzoek laat uitvoeren naar eventuele gehoorschade en zij dit bij je vaststellen dan wordt dit naar alle waarschijnlijkheid vergoed door je zorgverzekeraar. Belangrijk is wel om van tevoren te controleren of de audicien, audiologisch centrum of ziekenhuis waar je naar toe gaat een contract heeft met je zorgverzekeraar voor een hoortoestel vergoeding. Dit kun je op de website van je zorgverzekeraar vinden of een telefoontje naar je zorgverzekeraar is vaak ook voldoende. Op deze wijze kom je niet voor nare verrassingen te staan wanneer je een hoortoestel hebt uitgezocht en achteraf deze toch niet vergoed wordt.

Ruime keuze aan hoortoestellen

Groot, klein, op het oor, in het oor. Er is een groot assortiment aan hoortoestellen. Er zijn tegenwoordig zelfs toestellen op de markt waarbij je een bluetooth verbinding kunt maken met je mobiele telefoon waardoor je telefoongesprekken kunt aannemen via je hoortoestel of je favoriete muziek of podcast kunt luisteren wanneer je onderweg bent. Zo hoef je geen aparte oordopjes in te doen en deze te verwisselen met je hoortoestel. Dit is handig voor wanneer je onderweg bent voor een wandeling maar toch nog even naar de winkel gaat en de mensen om je heen goed moet horen of wanneer je een bekende tegen komt tijdens je wandeling en een praatje wilt maken. Niemand die door heeft dat je een hoortoestel in hebt want je wisselt gemakkelijk van muziek of telefoongesprekken naar de versterking in gehoor die je nodig hebt.

 

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.