RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
21 okt
Last van een korte aandachtsspanne? Stop multitasking en mediteer

Bij een korte aandachtsspanne denken we in het algemeen aan kinderen, maar in de realiteit hebben veel volwassenen net zo goed last van dit probleem. Japanse onderzoekers zou hebben aangetoond aan dat de aandachtsspanne van mensen in de afgelopen decennia is afgenomen van 12 seconden naar 8 seconden. Dit komt met name doordat onze levensstijl steeds vaker gedigitaliseerd wordt. Er zijn echter ook onderzoekers die aangeven dat onze aandachtsspanne in al die tijd niet is veranderd en gelijk blijft.

Of onze aandachtsspanne in daadwerkelijk is afgenomen is niet precies te zeggen. Wel lijken een hoop mensen te beamen dat ze last hebben van concentratieproblemen. Een verklaring hiervoor is dat alle media zo is ontworpen om onze aandacht vast te houden. Vandaar dat het vaak moeilijk is om te stoppen met televisie kijken of te scrollen op social media. Onze hersenen lijken steeds meer gewend te raken aan alle prikkels. Het is voor sommige mensen zelfs zo erg dat ze niet meer op één ding kunnen focussen. Terwijl we een nieuwe serie bingen, scrollen we tegelijkertijd op onze telefoon door tientallen videos en foto’s. Het lezen van artikelen lijkt soms een opgave en voordat we halverwege zijn, switchen we al naar social media of een andere activiteiten.

Stop met multitasken en richt je op één taak

Een van de beste manieren om onze aandachtsspanne te herstellen is door te stoppen met multitasken. Wanneer je van alles tegelijk doet, zul je in de realiteit minder voor elkaar krijgen. Het is vaak een stuk beter om je volledig op één ding te focussen in plaats van je aandacht te verspreiden. Als je poker of blackjack speelt op https://betfirstcasino.be/nl/ dan is het belangrijk dat je je hoofd er goed bij houdt. Door je op één taak te concentreren zal je geest niet vertroebelen. Het resultaat is een hogere concentratie en betere resultaten. Een van de beste manieren om dit te doen is door alle afleidingen in je directe omgeving te verwijderen. Leg zo nodig je telefoon weg en open alleen tabbladen en programma’s op je laptop die je op dat moment nodig hebt. Bovendien helpt het om aan het begin van de dag je activiteiten te plannen. Houd je aan dit plan en geef elke taak je volledige aandacht.

Plan een moment voor meditatie

Een korte aandachtsspanne is een reactie van je lichaam op stress en stimulatie. In ernstige gevallen kan het leiden tot ongerustheid, een leerstoornis en zelfs depressie. Een van de beste manieren om je aandachtsspanne te verbeteren is met behulp van meditatie. Het beoefenen van meditatie heeft namelijk een hoop voordelen voor je geestelijke gezondheid. In het begin kan het lastig zijn om te beginnen met meditatie. Toch zul je merken dat je naarmate je het vaker probeert, je beter in staat zult zijn om je aandacht op je meditatie te focussen. Verschillende onderzoeken hebben de waarde van meditatie op de aandachtsspanne vaak bevestigd. Zelfs korte meditatiesessies hebben al een aantoonbaar effect op de aandacht.

Lees vaker boeken

Door meer tijd te besteden aan het lezen van boeken kun je je concentratievermogen  verbeteren. Lezen verscherpt de geest en helpt je om je aandacht langdurig vast te houden. Er zijn niet echt trucs die je kunt toepassen om vaker te lezen, behalve dat je er zelf tijd voor zult moeten vrijmaken. Begin met 10 minuten lezen per dag en bouw het langzaam op. Lezen voor het slapen gaan is bijvoorbeeld een mooie manier om je hersenen te kalmeren. Wel is het belangrijk dat je tijdens het lezen zo min mogelijk afleidingen hebt. Leg je telefoon aan de kant en zet je televisie af.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.