RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
08 mei
Autisme: wat het precies inhoudt en wat voor stappen je kunt zetten

Heb ik autisme? Het is een vraag die je je misschien op dit moment, of in het verleden, hebt gesteld. En of je met deze vraag in je hoofd zit, kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je net even wat anders voelt als anderen of je merkt dat je moeite hebt met het voeren van gesprekken in grote groepen. En ben je vaker op drukke plekken zoals de trein of een open kantoor, en merk je dat je hierdoor sneller overprikkeld raakt? Ook dat kan een reden zijn dat je hier meer over na aan het denken bent. Maak je in dit soort gevallen zeker geen zorgen, want je bent niet de enige. Door hier met een specialist over te praten, krijg je al erg snel meer duidelijkheid. Maar voordat dit gesprek plaatsvindt, zijn er nog een aantal andere dingen die je moet doen. Je komt er hier alvast wat meer over te weten.

Wat is autisme nu eigenlijk?

Om zeker te weten dat er een goede diagnose kan worden gesteld, is het natuurlijk wel zo fijn om te weten wat autisme nu precies is. Wist je dat dit de afkorting is van Autisme Spectrum Stoornis (ASS)? Het is een ontwikkelingsstoornis die invloed kan hebben op hoe je informatie verwerkt. Maar ook hoe je communiceert en met anderen omgaat, kunnen daardoor worden beïnvloed. Enkele voorbeelden van situaties waar je mee te maken kunt krijgen:

  • Je hebt moeite met sociale interacties.
  • Je kunt gevoelig zijn voor prikkels.
  • Je kunt net even wat meer behoefte hebben aan routine.

Houd er wel rekening mee dat de symptomen per persoon weer kunnen variëren.

Zorg ervoor dat je een goede diagnose hebt

Het is belangrijk om snel hulp in te schakelen als je twijfelt of je autisme hebt. Alleen zo kun je namelijk zeker zijn van een  officiële diagnose. Nadat je de diagnose hebt gekregen, heb je meteen wat meer duidelijk voor zowel jezelf als voor je omgeving. Het helpt je om bepaalde puzzelstukjes van nu - maar ook uit het verleden - op hun plek te laten vallen. Maar ook de bevestiging die je krijgt kan voor een fijn gevoel zorgen. Ook kun je beter handige tips & tricks toepassen in het dagelijks leven, zodat je net even wat makkelijker met situaties om kan gaan die je nu misschien nog als lastig ervaart.

Waarom het een goed idee is om een online traject te volgen

Het volgen van een behandeling kan misschien een beetje overweldigend aanvoelen. Want hoe moet je nu iedere keer van en naar de plek reizen? Wie heb je voor je? En hoe gaat een behandeling nu precies vorm krijgen? Daarom is het wel een erg prettige gedachte dat je hulp kunt krijgen van een goede online psycholoog. Door online hulp te krijgen, weet je zeker dat dit altijd gebeurt in je eigen vertrouwde omgeving. Erg fijn als je dit wilt combineren met een drukke baan, een druk huishouden of een sportief leven. Ook is deze manier van hulp inschakelen enorm laagdrempelig.

Dit kun je verwachten van de hulp van een psycholoog

Het is meer dan logisch dat je graag eerst wat meer te weten wilt komen over het traject. Maar dus ook wat je van de hulp van een online psycholoog kunt verwachten. Een van de eerste dingen op de to-do list, is een intakegesprek. Dit gebeurt door middel van videobellen. Na het opstellen van een concreet plan van aanpak, kun je hulp krijgen bij onder meer:

  • Overprikkeling;
  • Sociale situaties;
  • Omgaan met angst of sombere gevoelens.

Dit zijn de grootste voordelen waar je van profiteert

Dat meer en meer mensen ervoor kiezen om hulp te krijgen van een online psycholoog, is eigenlijk niet zo gek. Een online psycholoog is toegankelijk en er kan snel gehandeld worden. daarnaast ben je erg flexibel als het op de tijden aankomt voor de gesprekken en je ervaart het comfort door te praten vanuit je eigen vertrouwde ruimte, onder het genot van een kopje koffie en in je favoriete kamer in huis.

Ook erg prettige hulp als je geen autisme hebt

Het kan zomaar zo zijn dat je nu denkt dat je autisme hebt, maar dat de diagnose iets anders laat zien. Toch is het dan wel een erg fijne gedachte dat je nog steeds dezelfde fijne hulp kunt krijgen. Een online psycholoog gaat in dat geval nog steeds graag samen met jou om de (digitale) tafel zitten, om zo te kijken naar een ander traject op maat. Een online psycholoog kan je hier tijdens een eerste kennismakingsgesprek uiteraard altijd meer over vertellen.

Wacht niet langer en zet snel de eerste stap

Op het moment dat je denkt dat je autisme hebt, is het natuurlijk wel zo fijn dat je weet dat je snel hulp  kunt krijgen. Daarom is het zeker geen verkeerd idee om snel een keer contact op te nemen met een online psycholoog. Er kan snel een eerste gesprek met je in worden gepland, waar je meer komt te weten over de dienstverlening en het traject dat je kunt verwachten.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.