RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
28 mrt
Waar moet je op letten bij de aankoop van een woning?

Ben jij een starter en wil je een leuke casa voor jou alleen of voor jou en je partner? Dan komt er veel op je af. Je moet dan met een heleboel zaken rekening houden. Maar ja….waar begin je? Het begint uiteraard met de financiering van je toekomstig stulpje. Voordat je op huizenjacht gaat, is het handig als je weet wat je maximale hypotheek is. Dat is afhankelijk van een heleboel zaken zoals:

  • looninkomsten
  • schulden (kortlopend, langlopend, BKR registratie)
  • norm van toetsing

 

Het berekenen van je hypotheek is niet eenvoudig te maken. Er wordt met een heleboel factoren rekening gehouden. Het is verstandig om je hierover te laten adviseren door een specialist, want het kan zomaar je droom kunnen betekenen wanneer je een foutieve berekening maakt.

 

Lijstjes maken

Als je eenmaal weet wat je maximale hypotheek kan zijn dan gaat het avontuur beginnen. Je gaat op huizenjacht! Alle pijlen staan gericht op die ene woning die speciaal voor jou bestemd is. Het liefst in de buurt. Het liefst aangekleed. Het liefst volledig gerenoveerd of nieuwbouw. Het liefst met tuin. Ja...zo zijn er veel wensen die op het lijstje staan. Maar ga je ze allemaal vinden? Dat zou ge-wel-dig zijn. Wees ervan bewust dat niet elke woning die je bezoekt aan alle eisen voldoet. De tip is om van alle punten een lijst te maken van zogenaamde ‘must-haves’ en ‘nice-to-haves’. Een must-have kan bijvoorbeeld zijn dat je graag twee of meer slaapkamers zou willen hebben. Of dat je een garage wilt. Een nice-to-have zou kunnen zijn dat alles goed geïsoleerd is via spouwmuurisolatie. Of dat je graag een tuinhuisje in de tuin wilt. Het zijn allemaal zaken die overkomelijk zijn, ook al vind je soms van niet. Als je het lijstje hebt, dan stel prioriteiten. Hierdoor zie je wat minder beren op de weg.

 

Oei….een te hoge vraagprijs

Laat je niet altijd afleiden voor een te hoge vraagprijs. De vraagprijs is namelijk niet voor niets de vraagprijs. In sommige gevallen kan hierover worden onderhandeld. Vooral wanneer je via een taxatierapport zaken kan aantonen waardoor de woning minder waard blijkt te zijn. Bijvoorbeeld door scheuren in muren, lekkages of oude leidingen.

Tegenwoordig is de huizenmarkt sterk aangetrokken waardoor er meer ‘kapers op de kust’ zijn. Dus blufpoker is niet altijd gewenst. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Laat dit wel over aan makelaars. Die hebben hier veel gevoel voor en uiteraard ook een financieel belang. Dat is niet uitzonderlijk. Zij ontvangen voor hun diensten namelijk een bepaalde vergoeding (courtage). Vergeet niet dat je over deze vergoeding nog wel eens kan onderhandelen. Dit is vaak marginaal in percentages, maar het scheelt een groot bedrag bij de aankoop van een woning.

 

 

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.