RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
24 apr
Tips bij het geven van borstvoeding

Direct contact maken
Direct nadat je baby is geboren, wordt deze schoongemaakt en bij je gelegd. Let er echter op dat dit huid op huid is. Hierdoor ontstaat er niet alleen een band met je baby, maar blijft hij goed op temperatuur en kan op die manier zelf de borst vinden. Voor het vervolg van de borstvoedingsperiode kan dit heel behulpzaam zijn. Hoe sneller je er bij bent, hoe makkelijker het daarna wordt opgepakt en door je baby als ‘normaal’ wordt gezien. Dit valt namelijk onder inprenting.

Gebruik een eigen voedingsschema
Een voedingsschema wordt vaak aangeraden door dokters en andere specialisten. Maar stel je eens voor dat op de momenten dat je geen honger hebt, je wordt ‘gedwongen’ om te eten en er teleurgesteld wordt gereageerd zodra je een bord aan de kant schuift. Dat is toch raar? Probeer dus je voedingsschema niet te streng aan te houden en kijk naar je baby zelf. Als hij of zij honger heeft, zal hij het echt wel laten merken. Er zijn genoeg signalen waarbij je kan zien of je baby wil drinken (smakken, lippen bewegen, hand naar mond brengen, etc.). Hou deze momenten bij en onthoud dit drinkritme. Deze kan je beter aanhouden, dan een zelf verzonnen ritme. En ja, helaas kan dat ritme soms heel vreemd zijn vergeleken met je eigen leefritme, maar goede voeding is belangrijk.

Let op je houding
Zoals je zelf ook weet, kan drinken behoorlijk lastig zijn als je in een rare houding zit. Het is dan ook belangrijk dat je kindje in de juiste houding wordt genomen om goed te kunnen drinken en genoeg melk te kunnen opnemen. Er zijn heel veel verschillende houdingen om te voeden. Enkele hiervan zijn:
- In de elleboogholte; Vooral als je kindje wat zwaarder is, kan het fijner zijn om je baby op je arm te dragen en zijn hoofdje in de holte van je elleboog te nemen. Je onderarm ondersteunt de rug en in je hand liggen de billen/bovenbenen. Met je vrije hand kan je de borst ondersteunen.
- de rugbygreep; De naam zegt het al: je houdt je baby zoals een rugbyspeler de bal vasthoudt. Het hoofdje ligt in je hand en zijn rug op je onderarm. De benen verdwijnen richting je rug. De buik van je baby ligt dus tegen je zij aan. Deze positie verligt de druk op je buik (als je bijvoorbeeld ene keizersnede hebt gehad). 
- Liggend voeden; Soms is het heel comfortabel om liggend je baby te voeden. Vooral vlak na de bevalling kan dit fijn zijn. Je ligt op je zij en legt je baby naast je. Ook hierbij ligt het hoofdje in je elleboogholte

Nog meer hulp nodig?
Heb je al van alles geprobeerd, maar heb je toch nog problemen met het geven van borstvoeding? Maak een afspraak met je huisarts, of vraag je kraamzorg om hulp. Vaak kunnen zij stap voor stap helpen om je kindje aan de borstvoeding te helpen. Hou er echter wel rekening mee, dat het bij sommige kindjes nooit goed lukt. Het is belangrijk dat ze dan genoeg andere voeding krijgen, om wel te blijven ontwikkelen.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.