RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
17 mei
3 gouden tips voor het kiezen van de juiste verlichting

Soms is er een nieuwe hanglamp voor in de gang nodig, een sterkere leeslamp voor op de bank of gewoon weer eens iets nieuws. Lampen kopen is voor veel mensen een leuke bezigheid, maar kan soms ook een hele klus opleveren. Houd in je achterhoofd rekening met onderstaande tips.

  1. Bepaal het hoofddoel van je verlichting

Ga eerst bij jezelf te rade waarvoor je het licht wilt gebruiken. Dient de lamp als sfeerverlichting of heb je fel licht nodig om te werken? Wat is het doel van de ruimte? Ga je er studeren, werken of lezen? Voor deze drie activiteiten is wat feller licht het beste, omdat je ogen sneller vermoeid raken bij zwak licht. Je kunt er ook voor kiezen verschillende lampen te plaatsen die samen sterker licht produceren. Houd ook rekening met de plaatsing van de meubels. Houd de zijkant van de kast waar de lamp naast komt te staan, niet teveel licht tegen?

 

  1. Bepaal de benodigde effecten

Dimlichten zijn ideaal wanneer je met je lamp wilt inspelen op de situatie. Een avondje vrienden vraagt om andere verlichting dan wanneer je een bordspel speelt waarbij kaartjes voorgelezen moeten worden. Dimverlichting kan ook uitkomst bieden in de slaapkamer. Schoonmaken in de slaapkamer is toch net wat fijner met feller licht. Misschien wil je met je lampen bepaalde accessoires toelichten. Dan is accentverlichting zoals een spot, die je kunt richten op bijvoorbeeld een schilderij, geschikt. Wil je een kamer hoger laten lijken? Ook daar kan verlichting aan bijdragen door bijvoorbeeld voor uplights te kiezen. Kies voor een plafondlamp als je jouw woonkamer langer wilt laten lijken. Door te kijken naar de mogelijkheden van de lamp, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Let bij de aankoop van een lamp ook op de kleurtemperatuur om te voorkomen dat een lamp te fel of juist te zwak schijnt.

 

  1. Kies de juiste armaturen

Een armatuur is de lamphouder, bijvoorbeeld een tafellamp. Zorg ervoor dat je voldoende varieert en kies bijvoorbeeld niet alleen voor licht dat van boven naar beneden schijnt. Wanneer alleen de vloer belicht wordt en de muren minder, kan het namelijk voor een ongezellige sfeer zorgen. Kies daarom voor bijvoorbeeld een vloerlamp in combinatie met andere soorten verlichting, zoals een hanglamp boven de tafel of een tafellamp. Soms kan een bepaald armatuur ook gewoon praktisch zijn. Een vloerlamp plaatsen omdat er geen aansluiting is, of een plafondlamp om de bedrading in het plafond weg te werken bijvoorbeeld.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.